Quantcast
Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκονταν τα Βαλκάνια τέσσερα χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

“Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών”, είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια ιδέα που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος, δηλαδή οι τέσσερις χώρες της Τετραμερούς να αναλάβουν από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δεκαετίας. Θα εξετάσουμε αυτή την ιδέα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Η παρουσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όχι μόνο για το σημαντικό πρότζεκτ του East Med, αλλά και για την προοπτική της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη δυνατότητα “ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα”.

Δείτε το βίντεο:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.