Quantcast
Απαλλάσσονται με βούλευμα ο Χρήστος Βερελής και άλλα 47 άτομα για την προμήθεια 90 τρόλεϊ - enikonomia.gr
share

Απαλλάσσονται με βούλευμα ο Χρήστος Βερελής και άλλα 47 άτομα για την προμήθεια 90 τρόλεϊ

δημοσιεύτηκε:

Της Άννας Κανδύλη

Απαλλάσσονται των κατηγοριών όσοι είχαν εμπλακεί στην προμήθεια 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνωστή ως υπόθεση Man.

Συγκεκριμένα, με το υπ΄αριθμόν 1548 /2018 βούλευμα του Συμβουλίου εφετών, απαλλάσσεται ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής και άλλα 47 ατόμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερελής που είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής η οποία αποφάσισε την αγορά, όταν ενεπλάκη το όνομά του με δημοσιεύματα, παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα επικαλούμενος λόγους ευθιξίας. Μέσω του βουλεύματος του αναγνωρίζεται τώρα το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων διεκδικώντας αποζημίωση.

Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε τον αναπλήρωσαν ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά το νόμο, ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως οι: Γιάννης Μανιάτης, Γεώργιος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στον κατάλογο των απαλλαγέντων είναι κατά τα ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών.

Το Συμβούλιο όμως διαχώρισε την υπόθεση για δύο μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά ως 100 χιλιάδες και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό του συμβουλίου είναι πως “από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον η ήττον να αποφασίσουν η να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH”.

Η υπόθεση ξεκίνησε ως φάκελος «Μan», μετά από έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία εντόπισε ότι η γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που έφτανε περί τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανάκριση από το τμήμα διαφθοράς οδήγησε σε αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές τα οποία εντόπισαν διάφορα ποσά τα οποία ξεκινούσαν από τη γερμανική εταιρία προς εταιρίες συμβούλων και άλλες κατευθύνσεις.

Εντοπίστηκε τελικά ποσό 1.932.598.ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων, για το οποίο τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, καθώς η εταιρία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλεϊ από τη Man,την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΟ.

Επίσης από τη δικαστική έρευνα εντοπίστηκε ποσό 774.999 για τα οποία έγινε δεκτό ότι ήταν έκπτωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας προς την ΕΛΒΟ. Για όλα αυτά τα ποσά έγινε συστηματική έρευνα και όπως αναφέρεται στο βούλευμα “από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα”.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.