Quantcast
Γεννηματά: Για την ανικανότητα και την αποτυχία της κυβέρνησης, δεν ευθύνεται το Σύνταγμα - enikonomia.gr
share

Γεννηματά: Για την ανικανότητα και την αποτυχία της κυβέρνησης, δεν ευθύνεται το Σύνταγμα

δημοσιεύτηκε:

Με αιχμές κατά του Προέδρου της Βουλής ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος ΑλλαγήΦώφη Γεννηματά.

«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του Προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά. Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε τον λόγο στον Πρόεδρο του κόμματός σας. Και εν πάση περιπτώσει τι φοβάται να καθίσει να ακούσει όλους τους αρχηγούς και να τοποθετηθεί στο τέλος σεβόμενος τον κανονισμό γιατί δεν προβλέπεται δευτερολογία; Ποιος θα του έλεγε στο τέλος να μη σηκωθεί και να πει όλες τις απόψεις που έχει σε σχέση με ό,τι ακούστηκε εδώ μέσα» τόνισε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε:

«Έχετε κουράσει. Έχετε κουράσει με αυτήν την προσπάθεια που κάνετε να παρουσιάσετε δυο δήθεν μονομάχους και να προσπαθήσετε να χτίσετε αυτόν τον σικέ δικομματισμό. Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του Κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».

«Και το χειρότερο απ’ όλα, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι από αυτά που άκουσα τόση ώρα, η διαδικασία της αναθεώρησης άρχισε και τελείωσε σήμερα. Τα έχει αποφασίσει όλα μόνος του ο Πρωθυπουργός. Έχει βγάλει συμπεράσματα, έχει καταλήξει τι πρέπει να γίνει. Γιατί να κάνετε την επιτροπή; Μην κουράζεστε. Μην τους ταλαιπωρείτε τους ανθρώπους. Έτοιμα τα έχετε όλα. Δημοκρατικές διαδικασίες, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» είπε η κ. Γεννηματά.

Στο Κίνημα Αλλαγής, συνέχισε η κ. Γεννηματά, θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα θεσμικά και πολιτικά δικαιωμένοι. Είμαστε η πρώτη παράταξη που επισημάναμε την αναγκαιότητα για αναθεώρηση του Συντάγματος και περιγράψαμε το πλαίσιο των αναγκαίων παρεμβάσεων.

«Δεν μπορούμε να κρύψουμε όμως τη βαθιά απογοήτευσή μας, που για ακόμη μία φορά σε αυτήν τη Βουλή, διαδικασίες και θεσμοί μπαίνουν στο «ζύγι» κομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων. Η Κυβέρνηση ανασταίνει την Αναθεώρηση, ως τμήμα της προεκλογικής της σκηνοθεσίας Η Κυβέρνηση αφού επί 3 χρόνια καθυστέρησε με ευθύνη της την Αναθεώρηση , αφού διακωμώδησε τη διαδικασία με μια διακοσμητική επιτροπή διαλόγου τώρα λίγο πριν πέσει η αυλαία αυτής της Βουλής, ανασταίνει την Αναθεώρηση, ως τμήμα της προεκλογικής της σκηνοθεσίας.

Μόνο και μόνο αυτός ο κυνικός χειρισμός σκοπιμότητας, είναι βαθιά μειωτικός της σοβαρότητας της Συνταγματικής Αναθεώρησης και βαθύτατα προσβλητικός στις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας» τόνισε.

Από τα πυρά δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης συναγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό και συμπράττει σε αντι-κοινοβουλευτικές θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τότε τους ακατάλληλους συσχετισμούς δυνάμεων και τον… ανάδρομο Ερμή.

Σήμερα υποδύεται τον συναινετικό και συγκαταβατικό, θυμήθηκε ότι πάντοτε ήθελε την αναθεώρηση. Και τώρα -με το βλέμμα στην επόμενη Βουλή- συναγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό και συμπράττει σε αντι-κοινοβουλευτικές θέσεις που απειλούν να αλλοιώσουν το πολίτευμα» επεσήμανε.

«Το Σύνταγμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διχαστικών πρακτικών. Μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης. Δεν ασκεί πολιτική το Σύνταγμα, δεν γεννά ιδεολογία. Το Σύνταγμα δεν υποκαθιστά την πολιτική και τα προγράμματα των κομμάτων, ούτε θεραπεύει την ανικανότητα των κυβερνώντων, ούτε αποτρέπει την φαυλότητα των λαϊκιστών πολιτικών.

Το Σύνταγμα δεν προστατεύει τη Δημοκρατία από τα «θολωμένα» μυαλά και τις αυταπάτες των κυβερνώντων. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διχαστικών πρακτικών.

Το Σύνταγμα, δεν είναι – δεν πρέπει να είναι αφορμή διαιρέσεων, αλλά σημείο συγκλίσεων και συναινέσεων. Όπως καταλάβατε έχουμε χάσει με το καλημέρα. Με ευθύνη της Κυβέρνησης, αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί. Να συνθλιβεί στο μύλο της κομματικής σκοπιμότητας και της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο γιατί επιλέξατε να φέρετε στη Βουλή το θέμα της Αναθεώρησης, που απαιτεί κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης , σε μια περίοδο που με αποκλειστική σας ευθύνη, κυριαρχεί ένα κλίμα τοξικό , δηλητηριώδες. Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον Πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Ματαιοπονείτε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ. Μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης προκειμένου να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με όλες τις επιπτώσεις στον δημόσιο βίο και την ίδια την αναθεώρηση» συμπλήρωσε και απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό:

«Είναι εμφανές τι προσπαθείτε να κάνετε κ. Τσίπρα. Και προκαλείτε για άλλη μια φορά απογοήτευση. Για την ανικανότητα και την αποτυχία της κυβέρνησης, δεν ευθύνεται το Σύνταγμα. Θέλετε διακαώς να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα για προφανείς κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικό αντιπερισπασμό».

«Κύριε Τσίπρα, η Ελλάδα δεν σας εμπιστεύεται πια, η Ελλάδα δεν σας ακούει. Όχι, δεν σας ενδιαφέρει το Σύνταγμα, αλλά η διαχείριση της επερχόμενης ήττας σας. Αυτό είναι το θέμα για αυτό έχει στηθεί όλο αυτό το σκηνικό σήμερα. Αλλά δεν έχει πια για σας πλοίο, δεν έχει οδό. Το παραμύθι δεν έχει πια λύκο», είπε η κ. Γεννηματά.

«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη. Η ΝΔ μπροστά στο ενδεχόμενο της εξουσίας παθαίνει ξανά vertigo: συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πιο επικίνδυνες και λαϊκίστικες θέσεις: στις υποκριτικές σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ακόμη και στην κομματικοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε δυο μήνες χρόνο να δούμε πόσες φορές ακόμα θα αλλάξει άποψη η Ν. Δημοκρατία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Απέναντι σε αυτό το«τανγκό της ανευθυνότητας», δεν θα μείνουμε θεατές. Με την παρουσία και τις θέσεις μας δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τον λαϊκισμό, την ξενοφοβία, την ακροδεξιά σε μια νέα έξαρση, είναι για εμάς ύψιστο καθήκον η προάσπιση της Δημοκρατίας…Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Παρουσιάζοντας τις 12 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση δεν προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια.

«Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με FastTrack διαδικασίες. Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει» κατέληξε η κ. Γεννηματά.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.