Quantcast
Επενδύσεις 500 εκατ. για την έρευνα υδρογονανθράκων - enikonomia.gr
share

Επενδύσεις 500 εκατ. για την έρευνα υδρογονανθράκων

δημοσιεύτηκε:

Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν για την έρευνα των υδρογονανθράκων οι εταιρείες στις οποίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι παραχωρήσεις των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς στο φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή νομοθεσία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Μάλιστα ο Μπασιάς είπε ότι, οι δεσμεύσεις αυτές περιγράφονται στις συμβάσεις για την 7ετή ή 8ετή ερευνητική περίοδο, συμβάσεις οι οποίες κυρώνονται από τη Βουλή. Για τον λόγο αυτό δεν απέκλεισε επιχειρηματικές συμφωνίες για είσοδο ή αποχώρηση εταιρειών από τις ερευνητικές κοινοπραξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε δε ότι ,οι εταιρείες που έχουν την τεχνική και οικονομική δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που απαντώνται στο Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ενώ η τεχνολογία που θα επιτρέψει γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα από τα 3.000 μέτρα αναμένεται να είναι διαθέσιμη περίπου την εποχή που θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση ή μη παραγωγικών γεωτρήσεων στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι, η χώρα μας θα γίνει εργαστήριο για την νέα τεχνολογία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ.

Επιπλέον ο κ. Μπασιάς παρουσίασε την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή διακρίνοντας σε τρεις περιοχές: την ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ) όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια, την Μαύρη Θάλασσα (Ρουμανία) όπου επίσης υπάρχουν ανακαλύψεις και ερευνητικό ενδιαφέρον και την ζώνη δυτικά της Κέρκυρας έως νότια της Κρήτης όπου δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψεις αλλά θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια για έρευνες από μεγάλες εταιρείες.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.