Quantcast
Κοτζιάς στον ΑΝΤ1: Θα "τράβαγα τα αυτιά" του Ζάεφ με όλους τους τρόπους - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Κοτζιάς στον ΑΝΤ1: Θα “τράβαγα τα αυτιά” του Ζάεφ με όλους τους τρόπους – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

«Ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, διότι δεν ξέρει αν θα επανεκλεγεί είναι οΠάνος Καμμένος», είπε ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην παρασύρεται από όσα ακούγονται και λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων.

«Θα του τράβαγα τα αυτιά με όλους τους τρόπους και από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ και μέσω του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος παρενέβη και του είπε ότι παραβιάζει δύο όρους τόσο της Συνθήκης των Πρεσπών όσο και εκείνης που ισχύει από δεκαετίες», είπε ο πρώην υΥπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο τι θα έκανε ο ίδιος εάν ήταν Υπουργός Εξωτερικών και μάθαινε όσα είπε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων για «διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας” στην βόρεια Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς «εγώ στις δηλώσεις του κ. Ζάεφ δεν διαπίστωσα κάπου να υπάρχει αναφορά για «μακεδονική μειονότητα» στο Αιγαίο ή αλλού», ενώ υποστήριξε ότι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της FYROM υπάρχει από αιώνων και εφευρέθηκε για να ξεχωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής από τους γειτονικούς λαούς.

«Όλοι αυτοί που δεν έκαναν σωστή διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια, θέλουν να καταδικάσουν εμάς», είπε ο τέως Υπ. Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπιανών.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό που έχει σημασία για την χώρα να αντιμετωπίζουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα όσα λέγονται από την γειτονική χώρα. Αναφερόμενος στο άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων, είπε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι αναφορές για τους απόδημους πολίτες της, λέγοντας ότι πιστεύει πώς όλοι έχουν κατανοήσει ότι θα πρέπει να υπάρξει αναφορά όπως στο ελληνικό Σύνταγμα, όπου δεν νοείται ως ύπαρξη μειονότητας η κάθε αναφορά για πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες, πχ. στην Γερμανία.

Ερωτηθείς για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι, που προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εκλήθη από τον Πρωθυπουργό και του ανακοινώθηκε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απελαθούν οι εν λόγω διπλωμάτες, εννοώντας σαφώς ότι ο ίδιος δεν ρωτήθηκε για κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ο κ. Κοτζιάς, αφού είπε ότι δεν φοβήθηκε ποτέ του, επεσήμανε ότι δύο φορές στο παρελθόν είχε υπογραμμίσει τις ελληνικές προθέσεις στην Τουρκία, αλλά και τις άλλες χώρες με τις οποίες συνορεύει η χώρα.

Καταλήγοντας, στην συζήτηση του με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με την συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν (σημ: η οποία μετατίθεται διαρκώς χρονικά από τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε είχε αρχικώς συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για να γίνει), ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι βασικό να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρχει διάλογος για όλα τα «ανοιχτά μέτωπα».

Πηγή: ΑΝΤ1


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.