Quantcast
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμπεράσματα για προϋπολογισμό, Ρωσία, παραπληροφόρηση και μεταναστευτικό υιοθετούν οι 28 - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμπεράσματα για προϋπολογισμό, Ρωσία, παραπληροφόρηση και μεταναστευτικό υιοθετούν οι 28

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

Συμπεράσματα για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027), τη ρωσική επιθετικότητα, την παραπληροφόρηση, το μεταναστευτικό και την ενιαία αγορά, υιοθετούν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ, στην πρώτη συνεδρία του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του έτους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει “τις εντατικές προπαρασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου σχετικά με το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και σημειώνει την έκθεση προόδου της Προεδρίας”, ενώ καλεί την επόμενη Προεδρία “να συνεχίσει τις εργασίες της και να αναπτύξει προσανατολισμό για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο του 2019”.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει στα συμπεράσματα ότι “εξέτασε την εφαρμογή της συνολικής προσέγγισής του στον τομέα της μετανάστευσης, η οποία συνδυάζει αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ιουνίου και του Οκτωβρίου 2018”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι “ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων που εντοπίστηκαν μειώθηκε στα επίπεδα πριν από την κρίση και ότι η συνολική πτωτική τάση συνεχίζεται”. “Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εξωτερικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης και των κρατών μελών της, η οποία βασίζεται ιδίως στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, στην καταπολέμηση των λαθρεμπόρων και στη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, η οποία έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες”, σημειώνουν οι 28 και συμπεραίνουν: “Συνεπώς, η πολιτική αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί, να αναπτυχθεί περαιτέρω και να εφαρμοστεί πλήρως, πρέπει να διατηρηθεί η επαγρύπνηση σε όλες τις υπάρχουσες και τις αναδυόμενες διαδρομές, ιδίως ενόψει των πρόσφατων αυξήσεων στις διαδρομές της Δυτικής και της Ανατολικής Μεσογείου”.

Όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες “να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή (EBCG)”. Εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο Συμβουλίου στις 6 Δεκεμβρίου 2018 “όσον αφορά την ενίσχυση της εντολής του ΕΒCG στον τομέα της επιστροφής και της συνεργασίας με τρίτες χώρες”. Ζητεί επίσης να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες “για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την οδηγία για τις επιστροφές, τον Οργανισμό Ασύλου και σε όλα τα μέρη του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τηρώντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπόψη τον διαφορετικό βαθμό προόδου σε καθένα από αυτά τα αρχεία”.

Επιπλέον στα συμπεράσματα καταγράφεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “συζήτησε την προετοιμασία της προσεχούς συνόδου κορυφής με τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2019”.

Σε σχέση με τη Ρωσία, “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για την κλιμάκωση στα στενά του Κερτς και την Αζοφική θάλασσα, επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την πολιτική της ΕΕ για μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας”.

“Δεν δικαιολογείται η χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων ναυτικών της Ουκρανίας καθώς και την επιστροφή των κατασχεθέντων πλοίων και την ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων μέσω των στενών του Κερτς. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εγκρίνει μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξής της υπέρ των πληγείσων περιοχών της Ουκρανίας”, αναφέρουν οι 28 στα συμπεράσματα.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει “τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, στη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης της άμυνας και στις διαπραγματεύσεις για το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο”. Υποστηρίζει δε το σύμφωνο για την ΚΠΑΑ. “Οι πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και της ικανότητάς της να ενεργεί ως φορέας παροχής ασφάλειας, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και ενισχύοντας τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, τηρώντας πλήρως τις αρχές της συμμετοχής, της αμοιβαιότητας και της λήψης αποφάσεων αυτονομία της ΕΕ”, αναφέρουν οι 28 της ΕΕ.

Ειδική παράγραφος για την παραπληροφόρηση

Εξαιρετική σημασία έχει το γεγονός ότι οι 28 συμπεριέλαβαν ειδική παράγραφο στα συμπεράσματα για τους κινδύνους της παραπληροφόρησης.

Στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι “η διάδοση της εσκεμμένης, μεγάλης κλίμακας και συστηματικής παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου, αποτελεί μια οξεία και στρατηγική πρόκληση για τα δημοκρατικά μας συστήματα” και “απαιτεί επείγουσα ανταπόκριση που πρέπει να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

– τονίζει την ανάγκη για μια αποφασιστική αντίδραση, η οποία να αντιμετωπίζει τις εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις και να είναι ολοκληρωμένη, συντονισμένη και με επαρκείς πόρους, με βάση την εκτίμηση των απειλών

– ζητεί την ταχεία και συντονισμένη εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης για την παραπληροφόρηση που υπέβαλαν η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος προκειμένου να ενισχυθούν οι ικανότητες της ΕΕ, να ενισχυθούν οι συντονισμένες και κοινές αντιδράσεις μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών, να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της κοινωνίας παραπληροφόρηση και

– ζητεί την άμεση και αποφασιστική δράση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο για την εξασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών.

Το Συμβούλιο καλείται να συνεχίσει τις εργασίες για το θέμα αυτό και να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2019.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τον αντισημιτισμό και όλες τις μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας και υπογραμμίζει τη σημασία της καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας. Εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκριση, στις 6 Δεκεμβρίου 2018, της δήλωσης του Συμβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση της.

Τέλος σε ό,τι αφορά την ενιαία αγορά, τα συμπεράσματα αναφέρουν ότι “η Ενιαία Αγορά είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της Ένωσης που έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στους Ευρωπαίους” και “αποτελεί το κύριο πλεονέκτημά μας για την εξασφάλιση της ευημερίας των πολιτών, της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της βασικής κινητήριας δύναμης για επενδύσεις και παγκόσμια ανταγωνιστικότητα”.

“Είκοσι πέντε χρόνια μετά, πρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα της ενιαίας αγοράς σε όλες τις διαστάσεις της και να αναπτύξουμε μια προσέγγιση που να προσανατολίζεται προς το μέλλον”, αναφέρουν οι 28.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως εκ τούτου “καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν, πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, σχετικά με το πλείστον των εκκρεμών προτάσεων που αφορούν την ενιαία αγορά”. Είναι επίσης σημαντικό “να αρθούν τα εναπομένοντα αδικαιολόγητα εμπόδια, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και να αποφευχθούν νέα εμπόδια και κίνδυνοι κατακερματισμού”. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν “να συνεχίσει την ανάλυσή της και τις εργασίες της εν προκειμένω”.

Τέλος οι 28 ζητούν:

– την εφαρμογή και την επιβολή, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, των αποφάσεων που λαμβάνονται και των κανόνων που θεσπίζονται, καθώς και της τήρησης των προτύπων και της διασφάλισης της ευφυούς εφαρμογής των αρχών της καλύτερης νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

– τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενιαία αγορά παρέχει μια σταθερή βάση για μια εξωστρεφή, αυτοπεποίθηση και πιο αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα διεπιστημονικό παγκόσμιο περιβάλλον ·

– υπογραμμίζουν την ανάγκη να εξελιχθεί η ενιαία αγορά ώστε να συμπεριλάβει πλήρως τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης, την άνοδο της οικονομίας των δεδομένων και των υπηρεσιών, τη συνδεσιμότητα και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία και

– ζητούν την ενίσχυση της συνοχής με όλες τις συναφείς πολιτικές.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.