Quantcast
Ντομπρόφσκις: «Χρειάζεται ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» - enikonomia.gr
share

Ντομπρόφσκις: «Χρειάζεται ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα»

δημοσιεύτηκε:

Ο Λετονός Επίτροπος, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός στην πατρίδα του παίρνοντας εύσημα για την οικονομική πολιτική του, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι πρέπει όλοι να κάνουν το ίδιο.

«Σε κάθε περίπτωση εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αλλά για τον σκοπό αυτό θα πρέπει όλες οι πλευρές, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη στην ARD δόθηκε από το Βερολίνο, όπου ο λετονός επίτροπος είχε συναντήσει το βράδυ της Τετάρτης το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προετοιμάζοντας την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.

Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν ουσιαστικά παραλλαγή της ίδιας ερώτησης: εάν κρίνει ότι η Ελλάδα προτίθεται να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Ο Βάλντις Ντομρπόφσκις αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου το Γιούρογκρουπ είχε αποφασίσει να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έως τα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια υπήρξε συμφωνία να υλοποιηθούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τέλος Απριλίου. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά η πρόοδος δεν είναι επαρκής. Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν με προοπτική να ολοκληρωθούν γύρω στα τέλη Μαΐου».

 

«Να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις του προγράμματος»

Η Κομισιόν, αλλά και πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης, δεν αναμένουν ιδιαίτερη πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα κατά την προσεχή σύνοδο του Γιούρογκρουπ στη Ρίγα.

Και αυτό παρότι η συνάντηση αυτή είχε οριστεί αρχικά ως τελευταία ευκαιρία και προθεσμία, ώστε να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, επικαλούμενη συνομιλία της με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνει ότι στην πρωτεύουσα της Λετονίας δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό από μία απλή ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου.

Ο ίδιος ο Ντομπρόφσκις, στην τηλεοπτική του συνέντευξη για την ARD, αφήνει πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει περιθώρια ελιγμών.

«Για να λάβουν τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος» υπενθυμίζει ο Ντομπρόφσκις, για να διευκρινίσει ωστόσο:

«Η ευρωζώνη έχει επιδείξει και ευελιξία και λέει ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει να υλοποιήσει ορισμένα από τα μέτρα του μνημονίου, τότε μπορεί να τα αντικαταστήσει με άλλα μέτρα, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.