Quantcast
Θεοχαρόπουλος: Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού - enikonomia.gr
share

Θεοχαρόπουλος: Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού

δημοσιεύτηκε:

“Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης” ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡκαι βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

“Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας. Η «συμφωνία των Πρεσπών» όμως αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά” συμπλήρωσε.

“Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών. Δυστυχώς, όμως, η συζήτηση στη χώρα μας διεξάγεται σε ένα ζοφερό κλίμα. Τεχνητή πόλωση, διχασμός, άγονες συγκρούσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει την συζήτηση” τόνισε.

“Η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Επιδιώκουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή λύση και όχι τη συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου. Η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία. Είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών, πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών που δήθεν απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά και ένα πρόβλημα που τροφοδοτεί το μίσος” πρόσθεσε.

“Για αυτό η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Για εμάς αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”.

“Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι και οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς με τον Σπύρο Λυκούδη, πήραν καθαρή θέση. Τη δική μου θέση εξάλλου υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο και υπενθύμισε με την χθεσινή του τοποθέτηση και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε και αυτός για άλλη μια φορά υπέρ της συμφωνίας. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση” σχολίασε.

“Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής με τις εμπειρίες της και τους αγώνες της Ανανεωτικής Αριστεράς για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Με το ιστορικό και αξιακό μας φορτίο συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην προοπτική μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Μέσα από το Κίνημα Αλλαγής πορευόμαστε με τις πολιτικές μας αποσκευές, αυτή είναι η δύναμή μας όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος είναι η πρόσθεση και πολλαπλασιασμός των δυνάμεων και όχι η αφαίρεση και η διαίρεσή τους. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να αξιοποιήσει τη θέση μας και στο Μακεδονικό, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης” κατέληξε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.