Quantcast
Τσίπρας: Σημαντικότερο βραβείο η Συμφωνία των Πρεσπών από το Νόμπελ Ειρήνης - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Σημαντικότερο βραβείο η Συμφωνία των Πρεσπών από το Νόμπελ Ειρήνης

δημοσιεύτηκε:

Αναφορικά με την πρωτοβουλία για την πρόταση υποψηφιότητας του ίδιου και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, μίλησε στην εκδήλωση “Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη”, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι όταν είχαν έρθει στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους το προτείνει, “απάντησα και έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα ότι “για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο βραβείο”. 

“Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα κι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες και κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο”, είπε. Τόνισε πως “όταν προοδευτικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη, αποδεικνύεται ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας”. “Αναλάβαμε πριν από 4 χρόνια τη διακυβέρνηση του τόπου με στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή και να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια και να υπερασπιστούμε αξίες”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Πιστεύω ότι παρά τα λάθη που μπορεί να κάναμε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξίες και αρχές και ότι δεν βάλαμε ένα λιθαράκι να προχωρήσει μπροστά ο τόπος για την οικονομία και την ενδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκηνή”, ανέφερε. “Λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο προχωρήσαμε σε ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά από 10 χρόνια μείωσης των μισθών προχωρήσαμε στην απόφαση να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να καταργήσουμε τη θεσμική αθλιότητα του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους”, τόνισε.

Σήμερα με την επιμονή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και προπάντων το αξιακό μας πρόσημο ως δύναμη της προόδου και να αντισταθούμε στα κελεύσματα όσων μας έλεγαν ότι θα έχουμε μεγάλο πολιτικό κόστος, η επιλογή μας να μείνουμε σταθεροί στην προσπάθεια μας, μας κάνει σήμερα, τρεις μέρες μετά την 25η Γενάρη του 2019 και 4 χρόνια μετά την 25η Γενάρη του 2015, να αισθανόμαστε δικαιωμένοι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Μπροστά μας έχουμε ακόμα σκληρές μάχες, έχουμε όμως και την ηθική και την πολιτική δύναμη να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία και να προχωρήσουμε σε σειρά σημαντικών κοινωνικών και θεσμικών τομών”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. “Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης είναι η αίσθησή μου ότι ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν οάσεις σε μια πολιτική έρημο”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους”. Γιατί, είπε, για πρώτη φορά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη.

“Υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Ακροδεξιάς να πάρουν σημαντικό προβάδισμα στις επικείμενες ευρωεκλογές”, ανέφερε και επεσήμανε ότι “πρόκειται για μια νέα Δεξιά που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και δίνει στίγμα μέσα στο ΕΛΚ”, είπε σχετικά με τους Κουρτς, Λεπέν κ.ά.

“Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη και του κ. Σαμαρά που είναι ο ιδεολογικός ινστρούκτορας αυτής της μετατόπισης, είναι ένα διαφορετικό κόμμα από αυτά που είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Μιλώντας για το ευρωπαϊκό τοπίο είπε ότι αυτή η νέα Δεξιά -που είχε περιγράψει νωρίτερα- με μια στροφή στην εθνική περιχαράκωση και στην εθνικιστική ρητορική, αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και στοχεύει στην καθιέρωση της ως ρυθμιστή στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Για το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Ευρωπαίους Πράσινους και τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δουλέψαμε πάνω στη στρατηγική στόχευση να αναζητήσουμε τη συμπόρευση και τη συμμαχία αυτών των δυνάμεων απέναντι στην απειλητική άνοδο της ακροδεξιάς και την κυριαρχία νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τρέφει αυτές τις δυνάμεις”, είπε. “Δουλέψαμε πάνω στην ιδέα να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς, να συγκροτήσουμε το πολιτικό εκείνο μέτωπο, που θα διεκδικήσει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο”, σημείωσε. Αν υπάρχει πραγματικά η κοινή πολιτική βούληση, τότε θα βρούμε και τον τρόπο για να το κάνουμε πράξη. “Ισχυρίζομαι ότι οι διαφορές μας είναι υπαρκτές αλλά ο κίνδυνος αν δεν συνεργαστούμε θα είναι πολύ μεγαλύτερος για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά”, τόνισε.

“Τα πέντε τελευταία χρόνια δώσαμε εξαιρετικά δείγματα γραφής μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. “Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα αυτή τη προοδευτική συμμαχία που αναζητεί, διεκδικεί και παλεύει τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να επιχειρήσει να την εκφράσει ενόψει των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας” και προανήγγειλε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης”. Αυτό, τόνισε: “Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό, αλλά και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης, αλλά της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.