http://www.enikonomia.gr/timeliness/208913,mitsotakis-neo-esy-me-synergasia-dimosiou-kai-idiotikou-tomea-ti-.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_208913_8f3d1684d3-ae67dd79e25dee4c.jpg Τους βασικούς άξονες του προγράμματός για τη Υγεία που συνοψίζεται στο τρίπτυχο, πρόληψη - περίθαλψη με αξιοπρέπεια - φροντίδα στους πιο ευάλωτους, παρουσίασε... 2/23/2019 2:20:09 PM

Μητσοτάκης: Νέο ΕΣΥ με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία

Μητσοτάκης: Νέο ΕΣΥ με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία

Τους βασικούς άξονες του προγράμματός για τη Υγεία που συνοψίζεται στο τρίπτυχο, πρόληψη - περίθαλψη με αξιοπρέπεια - φροντίδα στους πιο ευάλωτους, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση του κόμματος του, ενώ έδωσε έμφαση στην συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κάνουμε πολιτική κοιτώντας στα μάτια την κοινωνία, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πέρασε ώρες μιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές, ανταλλάσσοντας απόψεις με στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ιδιωτικού τομέα και καταγράφοντας προβλήματα και ακούγοντας προτάσεις από τους ίδιους. Σημείωσε ότι μπορεί να διαβεβαιώσει από πρώτο χέρι ότι το πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ παράσχει καλύτερη δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες. Στις θέσεις του κάθε κόμματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνεται ο κώδικας αξιών και η μέριμνα για τον άνθρωπο, "δεν κάνουμε πολιτική για να πάρουμε την εξουσία αλλά για να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας".

Είπε ακόμη ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα η βελτίωση των συνθηκών υγείας καθώς "έχω ζήσει εμπειρίες δικών μου ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο δημόσιο σύστημα, έχω παιδιά που όταν αρρώσταιναν εμπιστευόμουν τα δημόσια νοσοκομεία... Απαιτώ σεβασμό στον άνθρωπο και στον φορολογούμενο πολίτη.

Πυξίδα είναι φροντίδα για όλους και κυρίως τους πιο ευάλωτους. Η Υγεία αποτελεί αγαθό που η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει για όλους τους πολίτες".

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι "έχουμε θετική πρόταση κοστολογημένη και εμπεριστατωμένη", ενώ άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "δεν θα μιλήσω για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα ούτε για έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα... Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πραγματική πολιτική για την υγεία, ανθρώπινη και βιώσιμη".

Σημείωσε δε, κάποιες αλήθειες, όπως είπε: "...Η προστασία της υγείας δεν ταυτίζεται μόνο με τη νοσηλεία στα Νοσοκομεία... Η πραγματική υγεία πρέπει να συνδυάζεται με την πρόληψη και με την πρόσβαση στην πληροφορία...Όταν προκύψει ανάγκη για περίθαλψη αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ταλαιπωρία και έξοδα... Το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται κρατικό συμφέρον, δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ' ανάγκη κρατική πολιτική... Είναι ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει την Υγεία με επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτούς που την υπηρετούν και όχι ένα απρόσωπο δαιδαλώδες σύστημα, να αποκτήσει δομές... Να βελτιώσει δομές και υπηρεσίες συνδυάζοντας δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να πάψει να αυξάνεται το κόστος παροχής μειώνοντας την ποιότητα".

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ένα νέο ανανεωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα αποκαλείται μεν ΕΣΥ αλλά θα το νιώθει ο καθένας σαν "εγώ" γιατί θα το πονάει.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της ΝΔ υπογράμμισε ότι βασίζεται κατ' αρχήν στην πρόληψη "με το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης προς τιμήν ενός μεγάλου γιατρού και πολιτικού της παράταξης". Η πρόληψη, είπε, είναι προϋπόθεση της ουσιαστικής αλλαγής νοοτροπίας του συστήματος Υγείας. Σημείωσε ότι μόνο το 1,3% ξοδεύεται για πολιτικές πρόληψης ενώ για νοσηλεία ξοδεύουμε το 40%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31%. Και αυτό όταν η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τους καπνιστές και τα παχύσαρκα παιδιά σε μία δεκαετία», είπε. Στόχος επίσης είναι η μείωση κατά 25% των περιστατικών καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και την διατροφή εντός της δεκαετίας. Επίσης 33% αύξηση του ποσοστού εντοπισμού ανθρώπων που έχουν αρτηριακή πίεση αλλά σήμερα δεν το γνωρίζουν.

Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είπε χαρακτηριστικά: "...Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους δίχως εξαιρέσεις. Ξεκινώντας από την Βουλή... Είναι κάτι στο οποίο και οι ίδιοι οι καπνιστές συμφωνούν... Σε αυτό θα δοκιμαστεί η ίδια η ελληνική κοινωνία και η ωριμότητά της στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν δέχομαι ότι η χώρα είναι η μόνη που δεν εφαρμόζει το νόμο...".

Ακολούθως τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες για αξιοπρεπή περίθαλψη. Σημείωσε ότι 1.500 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρέπει να μειωθούν κατά 35% για να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ανέφερε ότι "έχουμε προγραμματίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δομών σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα ιδρύματα όπως το Ωνάσης και το Νιάρχος. Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις. Είμαι φειδωλός γενικά αλλά σε αυτό δεσμεύομαι γιατί τις είχα εξαγγείλει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεσμεύομαι επίσης ότι κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς γιατρό".

Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είπε ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες γιατρούς, ενώ θα προσφερθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις φαρμακείων. Επίσης χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε ο κάθε Έλληνας να έχει το προσωπικό ηλεκτρονικό του ιστορικό με δεδομένα απόλυτα προστατευμένα.

Η τρίτη κατεύθυνση του προγράμματος της ΝΔ, σημείωσε, ορίζεται από την αρχή καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε αντιστοίχηση με το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι θα πρέπει να πάψουμε να μετράμε την αποτελεσματικότητα με τον αριθμό των κλινών και να μετρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών. Σήμερα μόνο κατ' ευφημισμό μιλάμε για Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν το 34% της συνολικής δαπάνης προέρχεται από την τσέπη των πολιτών και όταν οι Έλληνες δαπανούν το 8% του εισοδήματος τους έναντι 2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η δαπάνη για μία σοβαρή πάθηση ξεπερνά το 50% και μπορεί να φθάσει στο 100% του εισοδήματος των πολιτών.

Τρία είναι τα κλειδιά για την βελτίωση των υπηρεσιών ανέφερε, ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία, ώστε να ξέρουμε που κατευθύνονται οι φόροι. Υπογράμμισε ότι "προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιατρικών πράξεων, αλλά δίχως επιβάρυνση του πολίτη. Γιατί πρέπει το κράτος να αγοράζει μαγνητικούς τομογράφους; αναρωτήθηκε, όταν μπορεί να αγοράζει τις υπηρεσίες σε καλύτερη τιμή και ποιότητα, και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε στη Σουηδία.

Απευθυνόμενος προς το κοινό που είχε επαγγελματίες του χώρου της Υγείας είπε "...προσδοκώ οι επιχειρήσεις του χώρου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς να προσφέρουν θέσεις εργασίας και ποιοτικές υπηρεσίες". Από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το Δημόσιο θα κάνει μαζί τους συμφωνίες που θα προσφέρουν σταθερότητα για πέντε χρόνια ώστε να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα δεν είναι ούτε στατικό ούτε δογματικό, χρειάζεται συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση.

Γενικεύοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από το σύνολο των εκδηλώσεων του κόμματός του οι δύο πιο σημαντικές ημερίδες ήταν για την Παιδεία και για την Υγεία καθώς αποτελούν δύο από τις πιο βασικές όψεις του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ, μαζί με την ασφάλεια των πολιτών.

Η σημερινή μας συνάντηση δεν γίνεται εν κενώ, ούτε σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα βιώνει τη λιτότητα και το ναυάγιο του μύθου για τέλος του μνημονίου, σύννεφα συγκεντρώνονται στον εθνικό ορίζοντα, ενώ οι τοξίνες της πόλωσης δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή.

«Στο πλαίσιο αυτό η δημόσια Υγειά δεν είναι αυτόνομη πυξίδα, είναι στην καρδιά της κοινωνίας και ευημερεί σε συνθήκες Δημοκρατίας. Υγεία για λίγους σημαίνει Υγεία για τους ισχυρούς του χρήματος, Υγεία για τους πολλούς που είναι το σύνθημα της ΝΔ σημαίνει υγεία για ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε.

Η επερχόμενη πολιτική αναμέτρηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης θα είναι αναμέτρηση ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, και η υγεία δεν μπορεί να βελτιωθεί δίχως μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και η αλλαγή αυτή είναι κοντά.

Χαρακτήρισε "εθνικό διακύβευμα" την συμπαράταξη των δυνάμεων της Ευρώπης του εκσυγχρονισμού και των μεγάλων αλλαγών και επανέλαβε ότι απευθύνεται σε όλες και όλους, σε προδομένους πολίτες από την διάψευση των προσδοκιών τους από τη κυβέρνηση, σε παλαιούς φίλους αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι "έχουμε την ακριβή διάγνωση του προβλήματος, τα συμπτώματα έχουν διαπιστωθεί αλλά ευτυχώς γνωρίζουμε την θεραπεία και το φάρμακο που είναι η πολιτική αλλαγή με απόφαση του ελληνικού λαού".

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον τομέα Υγείας, στον αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Οικονόμου και στον Βασίλη Κοντοζαμάνη που είχε το κύριο βάρος της παρουσίασης και στην Γραμματεία Προγράμματος, στον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και τον Γιώργο Στεργίου.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου ανέφερε ξεκινώντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσίασε τραγική επιδείνωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια», και πρόσθεσε ότι σήμερα «παραθέτουμε γνώση αποφασιστικότητα και άμεσα εφαρμόσιμες κοστολογημένες προτάσεις υγείας».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ:

-Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη

-Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους

-Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης από τον τομέα Υγείας ανέπτυξε περαιτέρω το πρόγραμμα της ΝΔ αφού υπογράμμισε ότι στόχος είναι καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες, ένα σύστημα δημόσιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η πρόληψη για τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι στην Ελλάδα μόνο το 1,3% των δαπανών κατευθύνονται στην πρόληψη. Ανέφερε ακόμη ότι από τη Δευτέρα των εκλογών η χώρα κόβει το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και ακολούθως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου όπως και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αλλάξει το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα που υπάρχει σήμερα καθώς επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στον οικογενειακό γιατρό. Θα χρησιμοποιηθούν όλες οι εξωνοσοκομειακές δομές και θα αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας που θα περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρόγραμμα της ΝΔ που έδωσε στην δημοσιότητα περιλαμβάνει:

Άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των τραγικών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής.

Η κατάσταση στην υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ:

Νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες, σύριγγες κ.ά., που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό.

Επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

-Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

-Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

-Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

-Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

-Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμά της ΝΔ προβλέπει:

Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας.

Για τη στήριξη για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

1. Κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Ειδική πρόβλεψη για τη μάχη του καρκίνου

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει από κοντά τι σημαίνει καρκίνος και πόσο επώδυνη είναι αυτή η ασθένεια. Η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση.

Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ' οίκον νοσηλεία.

Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα- κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.

Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Για πρώτη φορά πραγματική πρόληψη

Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην ΕΕ), 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης αναλαμβάνουμε τις εξής πρωτοβουλίες:

Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

Αντικαπνιστικός νόμος.

Όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ η επόμενη κυβέρνηση θα επιβάλει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Η ψηφιακή εμπειρία του σύστημα υγείας

Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας

SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο

Πλατφόρμα ενημέρωσης την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής

Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης

Εξ' αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλε-ιατρικής

Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού

Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών

Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων

Η Υγεία που θέλει η ΝΔ είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ / ΑΝΤ1


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ