Quantcast
Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο: Η Ελλάδα επέστρεψε στη "διεθνή σκηνή" - enikonomia.gr
share

Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο: Η Ελλάδα επέστρεψε στη “διεθνή σκηνή”

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα επέστρεψε στην ευρωμεσογειακή και τη διεθνή σκηνή. Ανέκαμψε και αποκατέστησε τη διπλωματική της παρουσία τόσο στα ευρωμεσογειακά όσο και στα παγκόσμια ζητήματα».

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Νάσερ Καμέλ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα .
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της διακρατικής οργάνωσης που αποτελείται από 43 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών της ΕΕ, αλλά και χώρες της Β. Αφρικής, της Δ. Ασίας και της Ν. Ευρώπης: «Δεν υπάρχει καμία χώρα περισσότερο “Μεσογειακή” από την Ελλάδα, όσον αφορά την ιστορία, τη γεωγραφία, την ακτογραμμή κα. Και γι΄ αυτό η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των εργασιών της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Αποτελεί χώρα-γέφυρα μεταξύ της Νότιας και τη Βόρειας, της Ανατολικής και τη Δυτικής Μεσογείου».

Μάλιστα, στη σημαντικότητα του ρόλου της χώρας για τη Μεσογειακή Ένωση, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, αναφέρθηκε ο κ. Καμέλ και κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον ΥπΕξ Γ. Κατρούγκαλο, την επομένη της ορκωμοσίας του, διαπιστώνοντας τη συναντίληψή τους σε όλα τα σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως ανέφερε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Ελλάδα δείχνει μεγαλύτερη εμπλοκή σε προγράμματα, μεγαλύτερη διάθεση να είναι δυναμικά παρούσα στη Γενική Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, και νοιώθουμε μία ανανεωμένη δέσμευση της χώρας να βοηθήσει για την περιφερειακή ενοποίηση, την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής».

«Ύστερα από τα τελευταία ταραγμένα χρόνια στην περιοχή όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες των νοτίων ακτών της Μεσογείου και την οικονομική κρίση στις χώρες των βορείων ακτών, η κατάσταση επανέρχεται σε μία κανονικότητα, και η περιοχή είναι περισσότερο έτοιμη να δεσμευτεί εκ νέου σε δυναμικές μορφές συνεργασιών», ανέφερε.

Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις

Όσον αφορά τις προκλήσεις της ανεργίας, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την περιβαλλοντική υποβάθμιση που απειλούν την περιοχή, ο κ. Καμέλ επεσήμανε ότι «στόχος της Ένωσης είναι να δουλέψουμε σε τρία επίπεδα: Σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνικό, αλλά και σε επίπεδο συνεργασιών», προσθέτοντας ότι διαμορφώνεται ταυτόχρονα μία οικονομική στρατηγική, σε συνεργασία με διεθνή οικονομικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ανεργία, παραδέχθηκε ότι ιδιαίτερα στις νότιες ακτές η κατάσταση δε βελτιώνεται. Επίσης, όπως είπε, «οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, για παράδειγμα οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλές χώρες είχαν να κάνουν και με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», και διευκρίνισε ότι «είμαστε υπεύθυνοι για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα σε περιφερειακό επίπεδο».

Όπως τόνισε, σημαντική πρόκληση για την περιοχή αποτελεί η μόλυνση και ειδικά από τα πλαστικά, καθώς επίσης και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, χαρακτηρίζοντάς τα ζητήματα επιβίωσης.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να συντονίσουμε τις δράσεις μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις από κοινού. Δημιουργούμε συνέργειες και εργαζόμαστε στενά τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και με την επιχειρηματική κοινότητα».

Όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας, επίκειται συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των 43 χωρών, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για πρακτικά βήματα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε τον σημαντικό ρόλο των ΜΜΕ για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

«Διοργανώνουμε συνθήκες για συνέργειες και διασκέψεις και παράλληλα προσπαθούμε να μοχλεύσουμε κεφάλαια για δράσεις, καθώς η Ένωση αποτελεί μία πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου για τη διαμόρφωση μίας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Προσφυγικό: Τώρα είναι ο χρόνος για μόνιμες λύσεις

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Καμέλ σχολίασε ότι παρατηρείται εξασθένιση του φαινομένου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε «η αντιμετώπιση πρέπει να μεταφερθεί από τη διαχείριση του φαινομένου στις αιτίες που το προκαλούν, αλλά και να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση. Σε χώρες της Νοτίου Μεσογείου, όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Αίγυπτος, ζουν 10-12 εκατομμύρια πρόσφυγες, φιλοξενώντας πρόσφυγες από την Υποσαχάρια Αφρικής, το Αφγανιστάν, την Ασία».

«Τώρα είναι ο χρόνος πολιτικά και γεωπολιτικά για μόνιμες λύσεις και όχι πρόσκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου», τόνισε ο κ. Καμέλ.

Όπως είπε, «απαιτείται βελτίωση των συνθηκών στις περιοχές των νοτίων ακτών της Μεσογείου. Από την επένδυση στη διαχείριση να περάσουμε σε αυτή της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Να περάσουμε από την αστυνόμευση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί. Η Ένωση για τη Μεσόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να χτίσουμε γέφυρες και να συνεργαστούμε από κοινού, και να βελτιώσουμε τις συνθήκες των υποσαχάριων περιοχών. Να δουλέψουμε μαζί για να σταθεροποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική υποβάθμιση και να βελτιώσουμε τις οικονομικές συνθήκες για την ανάπτυξη στην περιοχή».

Μπαίνουμε σε μία επταετία ευρωμεσογειακής ανάπτυξης

Για τον κ. Καμέλ είναι απόλυτη προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία για την ευημερία στην περιοχή: «Η Μεσόγειος δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών παγκοσμίως. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι λαμπρά παραδείγματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε, είναι βιώσιμος, είναι φιλικός προς το περιβάλλον; Η μόλυνση είναι η μεγαλύτερη απειλή. Η νούμερο ένα πηγή εισοδήματός μας είναι η θάλασσα και αυτή πρέπει να προστατεύσουμε από τη μόλυνση. Στην Ένωση για τη Μεσόγειο, τρέχουμε προγράμματα, βοηθούμε τους αρμόδιους υπουργούς να διαμορφώσουν εθνικές στρατηγικές ειδικά για τη ρύπανση από τα πλαστικά, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου, και έχουμε σημαντική ευθύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Καμέλ «η έξαρση της οικονομικής κρίσης και στις δύο ακτές της Μεσογείου τελειώνει. Η ανάκαμψη επανέρχεται, πολλές οικονομικές ευκαιρίες εμφανίζονται».

Όπως είπε, «υπάρχει ανανεωμένη δέσμευση και αφορά ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Κάθε φορά που συνεργάζομαι με υπουργούς εξωτερικών της περιοχής διαπιστώνω τη “σπίθα” και την κατανόηση για ενδυνάμωση της συνεργασίας στην περιοχή και διαπιστώνω ότι ξεπερνιέται η ανάγκη για διαχείριση της κρίσης. Μπαίνουμε σε μία επταετία ευρωμεσογειακής ανάπτυξης, ύστερα από επτά δύσκολα χρόνια. Στόχος είναι η διαμόρφωση στρατηγικών για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, η ενδυνάμωση των γυναικών και η ισότητας των δύο φύλων. Επίσης, ως Ένωση, εργαζόμαστε για να οδηγήσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο όλες μας τις δραστηριότητες για το καλό όλων στην περιοχή».

Η διακρατική οργάνωση «Ένωση για τη Μεσόγειο» αποτελείται από 43 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών της ΕΕ, αλλά και χώρες της Β. Αφρικής, της Δ. Ασίας και της Ν. Ευρώπης. Τα βασικά ζητήματα αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τις διεθνείς συνεργασίες, ζητήματα μεταφορών και υποδομών, κοινωνικής συνοχής, εκπαίδευσης, ισότητας των δύο φύλων, κοινωνίας των πολιτών κ.ά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.