Quantcast
Ο Κοτζιάς αποκάλεσε τα Σκόπια "Μακεδονία" - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ο Κοτζιάς αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία” – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Αίσθηση προκάλεσε στους παριστάμενους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η φράση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά κατά τη συζήτησή του με τον καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιο Πλατιά, όπου ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Η αναφορά του κ. Κοτζιά έγινε στο σημείο της συζήτησης κατά το οποίο επιχειρηματολογούσε για το ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επίλυση του Σκοπιανού.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε – δεν έχω καταλήξει – ας το πω μια μικρομεσαία χώρα. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα η Βουλγαρία έχει 42 δισ. ΑΕΠ, η Αλβανία έχει 11, η ‘’Μακεδονία’’ τότε έχει 8 στα 9 τώρα έχει 10 στα 11, εμείς παρά την κρίση τώρα πάμε στα 190, πολλαπλάσιο δηλαδή από όλους μαζί».

Στην ίδια συζήτηση για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως «έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) χαρούμενοι αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Όπως είπε ο πρώην ΥΠΕΞ «στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα».

«Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στην ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαζα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή».

Υπενθύμισε, δε, πως η FYROM ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές. «Ήταν δικό τους αίτημα. Δεν τους το επιβάλλαμε εμείς» είπε για να προσθέσει, «εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες».

Πηγή: ant1news.gr

Δείτε το βίντεο:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.