Quantcast
Βούτσης για την τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν γίνει λάθη - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Βούτσης για την τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν γίνει λάθη – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

«Αυτή η τραγωδία στοίχειωνε και θα στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι πέραν των ασύμμετρων καταστάσεων πχ. του καιρού και των αυθαιρεσιών που είναι πάγιες, ο τρόπος που επελέγη για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα ήταν λανθασμένος. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν γίνει λάθη εκτιμήσεων, προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, λανθασμένη εκτίμηση για το κλείσιμο της Λ. Μαραθώνος», επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Πολιτεία έχει σκύψει επάνω από τους πυρόπληκτους και συνολικά την περιοχή, τονίζοντας πάντως ότι «δεν μπορεί να ξαναχτιστεί όπως ήταν, με στενά δρομάκια και σπίτια το ένα επάνω στο άλλο», αναφέροντας ότι υπάρχουν άλλες 100 περιοχές στην Ελλάδα “σαν το Μάτι”.

«Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, είχαν αναληφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και από Υπουργούς και ύστερα υπήρξε μια αποκατάσταση και σε πόστα ευαίσθητων υπηρεσιών, όπως στην Πολιτική Προστασία», ανέφερε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας ότι «ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες έγινε από την επόμενη ημέρα και συνεχίζει να παραμένει ανοιχτός».

Σε ό, τι αφορά την βραδιά της τραγωδίας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα διότι επρόκειτο για μια μεγάλη καταστροφή. Μετά από την συγκρατημένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά από δύο ώρες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για πολλούς νεκρούς. Το μόνο που αποκλείεται είναι ο Πρωθυπουργός ή οι Υπουργοί να γνώριζαν κάτι για το μέγεθος της τραγωδίας και να προσπαθούσαν να το αποκρύψουν».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «εκκένωση των περιοχών θα μπορούσε να γίνει νωρίς και στην βάση εκτιμήσεων πχ. στις πέντε η ώρα και όχι στις επτά, οπότε ήταν σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά», ενώ προσέθεσε ότι υπήρχαν διαχρονικά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί, όπως η πυκνή φύτευση στην Λ. Μαραθώνος.

«Η στοχοποίηση που έγινε στην Ρένα Δούρου, όπως και για την Μάνδρα, είναι άδικη», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι πρώτη εκείνη ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για όσα συνέβησαν, αναφέροντας ότι «η Ρένα Δούρου έχει ζητήσει «συγγνώμη» από τον Αύγουστο για όσα συνέβησαν».

«Μας έχει παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής που είναι αναλυτικό για την νέα Πολιτική Προστασία, το οποίο θα έρθει μέσα στον Μάρτιο στην Βουλή, για να γίνει μια συστηματική συζήτηση, ώστε το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας να μπορεί να αντιμετωπίζει και προληπτικά τέτοιες απειλές», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως ανάφερε, «το πόρισμα δεν αναφέρεται σε νυν πολιτικά πρόσωπα. Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, μπορεί να γίνει μια τέτοια εξέταση του πορίσματος, αλλά με την έννοια της επιχειρησιακής ευθύνης, δεν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες».

Για τις βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε:

«δεν αρκεί η επιβράβευση μιας Κυβέρνησης, αλλά χρειάζεται η ελπίδα και η προσδοκία για το μέλλον» τονίζοντας ότι «οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου 2019 θα γίνουν μετά από ένα διάστημα που θα έχει περάσει από το τέλος του μνημονίου και θα έχει δώσει ελπίδα στον κόσμο».

«Εκλογές, πολύ σκληρές και αντιπαραθετικές, καθώς τα διλήμματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι τα ίδια, θα είναι οι Ευρωεκλογές. Από εκεί και πέρα θα σχηματιστεί ο χάρτης των συσχετισμών και από εκεί και πέρα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου θα διαμορφωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης, κάνοντας δεύτερη φορά λόγο για εκλογές το Φθινόπωρο, ενώ προέβλεψε ότι «το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο για το οποίο εργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως είπε ο Νίκος Βούτσης, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, «η οικονομική πολιτική όπως πχ. η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα στις δημοσκοπήσεις και στην γνώμη του κόσμου. Ωστόσο, η Δεξιά φαίνεται ότι έχει φτάσει στο «ταβάνι» της επιρροής της , ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει μια «ταυτοτική στήριξη» στην Αριστερά, η οποία όσο περνά ο καιρός θα γίνεται και ισχυρότερη, ιδίως μετά το «διαζύγιο» της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ που ήταν σφόδρα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Κυβέρνηση δεν θα κινδυνεύσει τους προσεχείς μήνες σε καμία περίπτωση, περισσότερα δεν νομιμοποιούμαι ούτε μπορώ να σας πω», κατέληξε ο κ. Βούτσης, λέγοντας ότι η είναι σταθερή η Κυβέρνηση, με τις «δεδομένες» ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίες όπως επεσήμανε δεν ισχύουν σε περίπτωση ονομαστικών ψηφοφοριών.


Δείτε τι είπε ο πρόεδρος της Βουλής:



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.