Quantcast
Αποζημιώσεις - «μαμούθ» από το ελληνικό δημόσιο διεκδικούν συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι - enikonomia.gr
share

Αποζημιώσεις – «μαμούθ» από το ελληνικό δημόσιο διεκδικούν συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι

δημοσιεύτηκε:

Στα αστικά δικαστήρια προσφεύγουν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.

Συγκεκριμένα, οι συγγενείς, μετά τις μηνύσεις, προσφεύγουν και στα αστικά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που αγγίζουν ακόμα και τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Οι τέσσερις πρώτες αγωγές που φέρνει στο φως η εφημερίδα, στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Στα κείμενα οι συγγενείς περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το εφιαλτικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου, με τους δικούς τους ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι από τους αρμόδιους φορείς.


Τη δική τους οικογενειακή τραγωδία περιγράφουν στην αγωγή τους δέκα συγγενικά πρόσωπα του Δημητρίου Τζούλια, που κάηκε προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτιά και είδαμε τους καπνούς, εμείς πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε για τον Άγιο Ανδρέα Αττικής κι έτσι γλιτώσαμε το κάψιμό μας.

Αντίθετα, ο σύζυγος και πατέρας μας έμεινε στο σπίτι, μήπως και το σώσει. Όταν είδε, όμως, ότι τα πράγματα δυσκόλευαν και ήταν πολύ επικίνδυνα και για το σπίτι και για τον ίδιο, πήρε το αυτοκίνητό του για να φύγει και αυτός και να έλθει στον Άγιο Ανδρέα. Σε απόσταση όμως 150, περίπου, μέτρων από το σπίτι μας τον περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Υποχρεώθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του αλλά το θερμικό κύμα τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, μετά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τέλος στο ΚΑΤ, όπου, δυστυχώς, απεβίωσε τη 14/8/2018».

Πριν φύγει από τη ζωή, είπε στους δικούς του ότι ήταν αβοήθητος. «Κατά την ως άνω επί 20ημέρου νοσηλεία του στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή βοήθεια, ούτε από την Περιφέρεια ούτε από το Δήμο ούτε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία…», τονίζουν οι συγγενείς ζητώντας ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη το ποσό των 1.940.000 ευρώ.

Την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού καταγγέλλουν στην αγωγή τους και οι συγγενείς της 73χρονης Μαρίας Παγωμένου από το Νέο Βουτζά, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση 670.000 ευρώ, περιγράφοντας το φρικτό τέλος της. «Τελικώς ο άνθρωπός μας Μαρία Παγωμένου- Παπανικολάου μαζί με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, Βασίλειο Κατσαργύρη, αφού πρώτα θεωρήθηκαν αγνοούμενοι, βρέθηκαν στη συνέχεια νεκροί και αποτεφρωμένοι σε απόσταση 300- 400 μέτρων από το σπίτι μας».

Για την οικογένεια του Βασίλειου Κατσαργύρη, η χαρά μετατράπηκε σε θρήνο, όπως περιγράφουν στην αγωγή οι συγγενείς του διεκδικώντας αποζημίωση 1.450.000 ευρώ. Η διακοπή ρεύματος αποδείχτηκε μοιραία για τον συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο που παγιδεύτηκε στο σπίτι του στον Νέο Βουτζά, καθώς δεν μπορούσε να ανοίξει ηλεκτρονικά το γκαράζ για να διαφύγει με το αυτοκίνητό του. Δύο ημέρες πριν, είχε παντρέψει την κόρη του που ζει μόνιμα στο Λος Άντζελες και η οικογένεια ζούσε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές. Το γύρισμα της μοίρας ήρθε βίαια και ο τραγικός πατέρας κάηκε προσπαθώντας να διαφύγει μαζί με τη γειτόνισσά του με τα πόδια.

«Το κενό που αφήνει πίσω του ο άνθρωπός μας και ο βαρύς πόνος δεν είναι ποτέ δυνατόν όχι μόνο να ιαθούν αλλά έστω να μετριαστούν. Θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή και θα ζούμε μέχρι το θάνατό μας απαρηγόρητοι», γράφουν στην αγωγή οι συγγενείς του.

Αποζημίωση ύψους 420.000 ευρώ αξιώνουν και δύο συγγενικά πρόσωπα του Επαμεινώνδα Κοκώνη που έχασε τη ζωή του στη διασταύρωση των οδών Περικλέους και Ποσειδώνος στο Μάτι. «Την ημέρα εκείνη είδε καπνούς και φλόγες γύρω από το σπίτι του και βγήκε έξω για να σωθεί. Μόλις βγήκε έξω από το σπίτι, η πρώτη από εμάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και μας είπε ότι δεν ήξερε τι να κάνει, δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια από κανέναν του Δήμου, της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Δυστυχώς, μετά από λίγο και απότομα διεκόπη η επικοινωνία μας διότι τον περικύκλωσαν οι φλόγες και άρχισε να καίγεται», σημειώνουν στην αγωγή οι συγγενείς του.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.