Quantcast
Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για τις εκλογικές τροπολογίες - enikonomia.gr
share

Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για τις εκλογικές τροπολογίες

δημοσιεύτηκε:

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Η τροπολογία με την οποία δίδεται η δυνατότητα σε εν ενεργεία βουλευτές να κατέλθουν ως υποψήφιοι σε ευρωεκλογές χωρίς προηγουμένως να πρέπει να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα, κυριαρχεί στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία άρχισε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι το Σύνταγμα έθετε θέμα ασυμβιβάστου δημοσίων υπαλλήλων για να μη θεωρηθεί ότι επηρεάζεται η κρίση τους, ωστόσο για τον βουλευτή δεν προϋποθέτει πολιτική ουδετερότητα. “Αντιθέτως η άσκηση καθηκόντων του συνιστά πολιτική πράξη οπότε γι’ αυτό διαφοροποιείται η παραίτηση βουλευτή από παραίτηση δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου. Το κώλυμα είχε καταργηθεί και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τώρα καταργείται και για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αντίστοιχο άλλωστε κώλυμα δεν έχει θεσπιστεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ” είπε.

Τα επιχειρήματα του κ. Χαρίτση δεν έπεισαν την αντιπολίτευση η οποία εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση μιλώντας για τροπολογία-συναλλαγή.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι πουθενά δεν αλλάζει η εκλογική νομοθεσία είκοσι ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αναρωτήθηκε γιατί δεν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να πει στην κ. Κουντουρά να μην κατέβει υποψήφια ευρωβουλευτής. «Θα μπορούσατε να της πείτε να μην κατέβει, να μην βάλει υποψηφιότητα. Δεν θα έχανε και η Βενετιά βελόνι αν δεν έβαζε υποψηφιότητα η κ. Κουντουρά. Αλλά εσείς αποφασίσατε και η κ. Κουντουρά υποψήφια ευρωβουλευτής και αυτό που θέλει η κυβέρνηση και γαία πυρή μιχθήτω» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία περιλαμβάνει μια κυνική και ωμή συναλλαγή. «Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά, είναι τροπολογία Τσίπρα στο νομοσχέδιο Χαρίτση. Μας αποδεικνύετε ότι κάποιοι είναι λίγο πιο ίσοι από τους άλλους, επειδή θέλετε να διατηρήσετε μια πλασματική δεδηλωμένη. Αυτό είναι μια ωμή συναλλαγή, ένα πάρε δώσε. Της είπατε ψήφισε τις Πρέσπες και ότι άλλο σου φέρνουμε εδώ και μην ανησυχείς θα έχεις την υποψηφιότητά σου στο ευρωψηφοδέλτιο εξασφαλισμένη” είπε.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.