Quantcast
Υπόθεση Novartis: Κλήσεις σε κρατικούς υπαλλήλους από την Εισαγγελία Διαφθοράς - enikonomia.gr
share

Υπόθεση Novartis: Κλήσεις σε κρατικούς υπαλλήλους από την Εισαγγελία Διαφθοράς

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο της έρευνας των Εισαγγελέων Διαφθοράς έχουν τεθεί χρηματικά ποσά που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, τα οποία, όπως εκτιμούν, «νομιμοποιούνται» μέσω διαφημιστικής εταιρίας με «βραχύβια δραστηριότητα σχεδόν ενός έτους από 2011 – 2012» και πιθανότατα καταλήγουν σε δωροδοκίες.

Η έρευνα των εισαγγελέων δεν επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, οι υπεύθυνοι της οποίας καλούνται σε εξηγήσεις για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά και σε άλλες, που ενδέχεται να εξυπηρετούσαν σκοπούς «πλυντηρίου».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν ήδη «φύγει» κλήσεις, πλην αυτών που αφορούν τους υπεύθυνους της επίμαχης διαφημιστικής εταιρίας, και προς πέντε κρατικούς υπαλλήλους, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων με ερευνώμενο αδίκημα την απιστία. Οι κλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους εκτιμάται ότι στην πορεία θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του Δημοσίου υπό έλεγχο, όσον αφορά το θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι πρώτες πέντε κλήσεις σε εξηγήσεις, που ήδη εστάλησαν, φαίνεται να αφορούν συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εμφανίζουν τιμές σε απόλυτη απόκλιση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εντός Ευρωζώνης.

Η βασική μέριμνα της εισαγγελικής έρευνας αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων με κύρια παράμετρο διαδρομές χρημάτων, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν «ξεπλυμένα» σε δωροδοκίες.

Τα στοιχεία της έρευνας, που έχουν στη διάθεσή τους οι Εισαγγελείς φαίνεται να ανέδειξαν, σύμφωνα με πηγές από το Εφετείο, ύποπτη διαδρομή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών. Η αρχή της πορείας των επίμαχων χρημάτων, κατά το υλικό που αξιολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, βρίσκεται στην έδρα της μητρικής εταιρίας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας από όπου και φθάνει στην εδώ θυγατρική.

Κατά τις εκτιμήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, από τα στοιχεία που διαθέτουν, ένα μέρος του ποσού καταβάλλεται στην επίμαχη διαφημιστική εταιρία, η οποία εμφανίζει τιμολόγια προς τρία συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, ωστόσο, φαίνεται να είναι εικονικά. Τα χρήματα καταλήγουν την ίδια μέρα ως αναληφθέντα μετρητά στα χέρια συγκεκριμένου προσώπου. Η πρώτη εκτίμηση των Εισαγγελέων είναι ότι τα ποσά αυτά, αφού «ξεπλύθηκαν» χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα μετρητά, για δωροδοκία «αγνώστων προς το παρόν προσώπων».

Η συγκεκριμένη διαφημιστική εμφανίζεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα το διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 με τα οικονομικά της στοιχεία να καταδεικνύουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανοδικούς τζίρους που συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.