Quantcast
«Ανεργία και ύφεση πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα» - enikonomia.gr
share

«Ανεργία και ύφεση πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα»

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2015, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Το χειμώνα περιμέναμε η ανάπτυξη στην Ελλάδα να φτάσει στο 2,5%. Οι εαρινές προβλέψεις μας θα αποδειχθούν πιο απαισιόδοξες», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η υψηλή ανεργία στη σκιά της ύφεσης και της κρίσης χρέους έχουν αφήσει τη χώρα χωρίς ρευστό υπό τη διαρκή πίεση των δανειστών, αναφέρει το Bloomberg. To ΔΝΤ περιμένει αποπληρωμές δανείων 6 και 12 Μαΐου, ενώ θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν βραχυχρόνια ομολόγα που λήγουν την Παρασκευή ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις κορυφώνονται καθώς η κυβέρνηση παλεύει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, διαβεβαιώνοντας πως αποτελούν προτεραιότητα απέναντι στους πιστωτές.

 

ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ

Η πιθανότητα «ατυχήματος», ενός Grexit, μεγαλώνει και η Ελλάδα ψάχνει ένα συμβιβαστικό deal , είπε ο Ρικάρντο Μπαρμπιέρι, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Mizuho σε συνέντευξη για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές στην εκπομπή του Bloomberg «The Pulse».

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει μια συμφωνία, διότι πιστεύει και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β’»: Ούτε Grexit, ούτε παράλληλο νόμισμα (IOU’s)», τόνισε. «Θέλει η ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία που να λαμβάνει υπόψη τις «κόκκινες γραμμές», αλλά και η ελληνική πλευρά χρειάζεται να κάνει κάποιες προσαρμογές και συμβιβασμούς για να υλοποιήσει π.χ. το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κορυφώνει το χορό των εκβιασμών. Το Bloomberg  σημειώνει ότι η ΕΚΤ εξετάσει να κουρέψει τις εγγυήσεις για τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες.

«ΗΕΚΤ κρατάει το όπλο, αλλά δεν θα ήθελε να την δουν να τραβάει τη σκανδάλη, σημείωσε ο Γκιλ Μόικ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Bank of America Merrill Lynch. «Εάν η ΕΚΤ αποσύρει τη μηχανική υποστήριξη, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα πέσουν».

Το ΔΝΤ αναμένει πληρωμές 200 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και ακόμα 775 εκατ. ευρώ λίγες ημέρες μετά.

«Εάν υπάρξει ατύχημα και η Ελλάδα αποφασίσει να καθυστερήσει πληρωμές στο ΔΝΤ ο κίνδυνος να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα γινόταν πράξη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα Grexit», προειδοποιούσε πρόσφατα o Νουριέλ Ρουμπίνι, επικεφαλής στην Roubini Global Economics στην τηλεόραση του Bloomberg.

 

Πηγή: enikos.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.