Quantcast
Μηταράκης στον RealFm 97,8: O ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τρομάξει τον κόσμο με τις συντάξεις - Τι είπε για τις εισφορές - enikonomia.gr
share

Μηταράκης στον RealFm 97,8: O ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τρομάξει τον κόσμο με τις συντάξεις – Τι είπε για τις εισφορές

δημοσιεύτηκε:

“Είναι καταστροφολόγοι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να τρομάξουν τον κόσμο” υποστήριξε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Χίο και αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης μιλώντας στον RealFm και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανίας Κασίμη σχετικά με το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό και τα όσα έχουν ακουστεί γύρω από αυτό.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι “στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για 50- 75 δισ. ευρώ έλλειμμα. Το έλλειμμα είναι 100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και μιλάμε για ένα συνταξιοδοτικό που πληρώνει συντάξεις 27 δισ. ευρώ τον χρόνο. Είναι ένα έλλειμμα ασήμαντο και απόλυτα αντιμετωπίσιμο. Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε δεν έχει να κάνει με το ιδιωτικό, αλλά με το κεφαλαιοποιητικό: ότι πλέον τα λεφτά της επικουρικής για τους νέους ασφαλισμένους θα μένουν εκεί στο όνομά του, άρα η επικουρική δεν θα έχει τον κίνδυνο των δημοσιονομικών κρίσεων και του δημογραφικού προβλήματος. Θα απομονώσουμε την επικουρική, ώστε ο ασφαλισμένος να μην βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Η κύρια σύνταξη θα μείνει κρατική, δημόσια αναδιανεμητική, η επικουρική ήδη δεν έχει την εγγύηση του κράτους αλλά πρέπει να στηρίζεται σε ένα σύστημα ισορροπημένο. Η ισορροπία του επικουρικού θα επιτευχθεί με την αύξηση της απασχόλησης”. Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε επίσης ότι “είναι απόλυτα εγγυημένες οι σημερινές συντάξεις των ασφαλισμένων. Δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων”.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ είπε ακόμη ότι “δεν θα αυξηθούν οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες” και πρόσθεσε:

“Αντιθέτως έχουμε πει ότι πρέπει να μειωθούν οι εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 25% για όλους και στόχος είναι να πάμε σε καθεστώς σταθερών συντάξεων με μια ανοδική τάση των συντάξεων και μείωση των εισφορών”. Αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση της απασχόλησης η οποία παραμένει χαμηλή και όπως είπε “αν η ελληνική οικονομία δεν παράγει μακροχρόνια δεν έχει μέλλον. Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικές επενδύσεις, τον ιδιωτικό τομέα και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα”.

Σχετικά με το αν υπάρχει στο σχέδιο της ΝΔ η επιβολή στην επικουρική εισφοράς 7% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο κ. Μηταράκης είπε ότι “η συνολική επιβάρυνση θα είναι λιγότερη γιατί κόβουμε περισσότερη εισφορά στην κύρια σύνταξη και ακόμη κι αν βάλουμε εισφορά 3% στην επικουρική είναι μικρότερο το κόστος. Πρέπει να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κινδυνολογία καθώς δημιουργείται ένα σύστημα πιο ισορροπημένο. Το σημερινό ασφαλιστικό είναι ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Μόνο το 10% των συντάξεων είναι επικουρική σύνταξη”.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για μείωση της προσωπικής διαφοράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημιούργησε και ταυτόχρονα δημιούργησε και την ανασφάλεια στους σημερινούς συνταξιούχους και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με το να μην στέλνει τα ενημερωτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν γνωρίζουν και οι νέοι συνταξιούχοι, που ίσως και επίτηδες δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους, για να μην δει ο ένας ότι μπορεί να έχει μείωση έως και 38% σε σχέση με άλλον συνάδελφό του που βγήκε το 2014. Θα δημιουργηθεί κοινωνική ένταση”.

Για το ενδεχόμενο εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο είπε ότι “αν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης με συνεργασία κομμάτων, τότε δεν θα έχουμε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Το σπουδαίο είναι ο κόσμος να πάει να ψηφίσει στις 7 Ιουλίου”.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.