http://www.enikonomia.gr/timeliness/218707,tsipras-se-mitsotaki-milisate-gia-exi-alitheies-tha-miliso-gia-ti.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_218707_457bf135e6-991b91643f60a051.jpg Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας... 7/20/2019 10:27:18 PM

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μιλήσατε για έξι αλήθειες, θα μιλήσω για τις έξι ένοχες σιωπές σας - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μιλήσατε για έξι αλήθειες, θα μιλήσω για τις έξι ένοχες σιωπές σας - ΒΙΝΤΕΟ

Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη του παρέμβαση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε σχολιάζοντας την ομιλία που έκανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μας μιλήσατε για έξι αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις έξι ένοχες σιωπές σας”.

Διευκρίνισε ως προς αυτό: “Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει. Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα καταργήσουμε ως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%”.

Εστίασε παράλληλα στο ζήτημα της 13ης σύνταξης, λέγοντας: “Δεν μας είπε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) αν θα διατηρήσει το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη 13η σύνταξη. Δεν μίλησε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία εμείς θα καταργούσαμε για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% από το 2020”.

Δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “δεν σκοπεύουμε κύριε Μητσοτάκη, να ακολουθήσουμε μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς” για να προσθέσει: “Σας διαβεβαιώνω πως δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016”.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι "ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και σκληροί μαζί σας απ’ ότι ήταν μαζί μας” και συμπλήρωσε στη συνέχεια πως “όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού θα την στηρίξουμε στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό”. “Θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία και όχι στην επικοινωνία”, είπε Τσίπρας.

Ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης

Χαρακτήρισε ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους”. “Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

"Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στα χρονικά. ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ θα λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές του υποδείξεις”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: "την πρώτη κιόλας μέρα έπαυσαν τον αρχηγό της Αστυνομίας και τοποθέτησαν διορισμένο γενικό γραμματέα στο Υπουργείο 'Αμυνας με αρμοδιότητα να συντονίζει τα γενικά επιτελεία. Έτσι όμως υποβαθμίζεται με πρωτοφανή τρόπο ο ρόλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ".

Παράλληλα, αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη “παραπέμπει τη μείωσή τους σε ένα αβέβαιο μέλλον” για να προσθέσει: “τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;”.

“Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση για Τσουβάλα και Συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κάνοντας λόγο για “απίστευτο κυνισμό” που "επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση σε μια σειρά από επιλογές”.

"Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: "Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: 'Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή'. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδιακαι αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό".

Κριτική άσκησε στον Πρωθυπουργό και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για "υποκρισία στην πολιτική”, η οποία, όπως είπε, “κάποια στιγμή πληρώνεται”.

"Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών;” είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να προσθέσει: “Χαίρομαι που αποφασίσατε να τηρήσετε την εθνική γραμμή. Σας το είχα πει και επιβεβαιώνομαι, θα βρείτε μπροστά σας όσα λέγατε. Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με όλους αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε”.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ