Quantcast
Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα - enikonomia.gr
share

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα

δημοσιεύτηκε:

Tου Γιώργου Λυκουρέντζου

Ως κορυφαίο εθνικό μέλημα και στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το κυπριακό ζήτημα.

Αναπτύσσοντας στη Βουλή της προγραμματικές δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία λύση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ.

“Απέναντι στην παρανομία θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε με αυτοπεποίθηση τη διεθνή νομιμότητα” πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους, όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές κατέστησε ωστόσο σαφές, ότι γνώμονάς της Ελλάδας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις.

Τέλος, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η θέση της Ν.Δ είναι γνωστή και ότι η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα.

“Σκοπός μας είναι να πράξουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της.Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με το βόρειο γείτονά μας στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.Δε θα ανεχθούμε όμως φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης” κατέληξε ο κ. Δένδιας.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.