http://www.enikonomia.gr/timeliness/219174,katangelia-vomva-apo-ton-vroutsi-stamatisa-tin-ekdosi-syntaxeon-e.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_219174_9a8adab6de-8af02926936ceb32.jpg Συντάξεις που άγγιζαν τα 24.000 ευρώ τον μήνα ετοιμάζονταν να εκδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ... 7/28/2019 11:00:21 PM

Καταγγελία - βόμβα από τον Βρούτση: Σταμάτησα την έκδοση συντάξεων έως 24.000 ευρώ - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΒΙΝΤΕΟ

Καταγγελία - βόμβα από τον Βρούτση: Σταμάτησα την έκδοση συντάξεων έως 24.000 ευρώ - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΒΙΝΤΕΟ


Συντάξεις που άγγιζαν τα 24.000 ευρώ τον μήνα ετοιμάζονταν να εκδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», το οποίο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Το Παρόν» επειδή ο νόμος Κατρούγκαλος δεν ορίζει κανένα ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενοι νόμοι, οι υπάλληλοι των τμημάτων απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ βρέθηκαν απέναντι σε κάποιες -σχετικά λίγες - περιπτώσεις –που αφορούν κυρίως σε ασφαλισμένους προερχόμενους από τις ΔΕΚΟ, για τους οποίους τα ποσά συντάξεων που προκύπτουν είναι εξωπραγματικά. Πρόκειται για συντάξεις που ξεκινούν από 8.000 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι το ιλιγγιώδες ποσό των 24.000 ευρώ, που αφορούν σε 2-3 περιπτώσεις συμβολαιογράφων.

Όταν ο υπουργός Εργασίας το πληροφορήθηκε, ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία να σταματήσουν την έκδοση σχετικών αποφάσεων , ως ότου η νέα πολιτική ηγεσία αποφασίσει οριστικά για το τι ακριβώς θα συμβεί.

Μέχρι τώρα, η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας αλλά και του ΕΦΚΑ είναι η επαναφορά ενός πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, προσαρμοσμένου ανάλογα με το ύψος των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί από τη μεριά του ασφαλισμένου αλλά και των γενικότερων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκρίνουν ότι ένα πλαφόν στο ύψος των 6.800 ευρώ τον μήνα θα ήταν ένα πολύ ικανοποιητικό ανώτατο ποσό χορηγούμενης σύνταξης. Προφανώς, για να γίνει αυτό απαιτείται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί εντός του Αυγούστου.

Οι δηλώσεις Βρούτση

"Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις για συντάξεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ το μήνα, 24.000 ευρώ το μήνα. Αυτό σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν, τις ζήτησα τις αποφάσεις αυτές τις έχω στα χέρια μου. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο" δήλωσε ο κ. Βρούτσης στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι το κακό θα ήταν ανεπανόρθωτο.

"Έδωσα εντολή για το αυτονόητο, δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες ή μη, κάτι που πρέπει το κάνω βεβαίως. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια τέτοια απόφαση. Δεν νοείται υπουργός Εργασίας να εκδώσει τέτοιες συνταξιοδοτικές αποφάσεις" τόνισε ο υπουργός Εργασίας, ενώ έκανε λόγο για αβλεψία και αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου.

"Το πιο δυσάρεστο είναι ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό μήνες τώρα και αδιαφόρησε πλήρως. Εγώ το έμαθα τώρα. Η προηγούμενη ηγεσία το γνώριζε, είχαν φτάσει πάνω στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις αυτής της μορφής και δυστυχώς η πληροφόρηση που έχω είναι ότι κάποιες έχουν ήδη δοθεί. Δεν τις πρόλαβα. Αυτό που έπρεπε να κάνω απέναντι σε αυτή την τραγελαφική κατάσταση ήταν να δώσω προφορική εντολή να ανακοπούν οι αποφάσεις αυτές της απονομής των συντάξεων. Κι αυτό έκανα" τόνισε ο κ. Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου για την οποία ήδη εργάζεται επιστημονική ομάδα.

"Εστάλη email σε όλη την Ελλάδα να σταματήσει η οποιαδήποτε έκδοση τέτοιου είδους συντάξεων από ένα ύψος συντάξεων το οποίο εγώ το καθόρισα ως υψηλές συντάξεις .Είναι κάτι το οποίο θα ερμηνεύσει και ο κάθε υπάλληλος του υπουργείου μέχρι να το οριοθετήσουμε και νομικά" πρόσθεσε.

"Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος εάν και εφόσον έχουν πληρωθεί οι εισφορές, αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό" συνέχισε ο κ. Βρούτσης και διερωτήθηκε αν πρόκειται "είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν. Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ".

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις. «Είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, πηγές του ΣΥΡΙΖΑαναφέρουν τα εξής:

«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).

Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ