Quantcast
Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: Το κάλεσμα του Πρωθυπουργού για επενδύσεις και το αυστηρό μήνυμα του Μακρόν στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: Το κάλεσμα του Πρωθυπουργού για επενδύσεις και το αυστηρό μήνυμα του Μακρόν στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στα Ηλύσια Πεδία λίγο μετά τις 16:00.

Το ζεύγος Μακρόν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του.


Αμέσως μετά ο κ. Μακρόν και ο κ. Μητσοτάκης προχώρησαν σε δηλώσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο να στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «δεν θα δείξουμε καμία αδυναμία απέναντι στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

«Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ» τόνισε ο κ. Μακρόν.

«Μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό” τόνισε ο κ. Μακρόν πρόσθεσε: “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».

O Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και ότι πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο, ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα κάνοντας λόγο για επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών κινήσεων.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την επαγρύπνησή μας, την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ε.Ε. και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε αδυναμία στον τομέα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο» είπε ο κ. Μακρόν.

«Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας» κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Είναι μία χώρα ισχυρή, σημαντική, μία σταθερή φίλη της Ελλάδος. Όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, στην τελευταία δεκαετία, που ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο μας στάθηκε η φίλη Γαλλία. Οι σχέσεις μας πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων. Μας το θυμίζει αυτό και το 2021 που πλησιάζει μαζί με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου και εκεί η συμπαράσταση της Γαλλίας ήταν καθοριστική. Το κοινό μας παρελθόν μας δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στα Ηλύσια Πεδία.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια απηύθυνε πρόσκληση στα γαλλική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της Ελλάδας και τόνισε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.