Quantcast
ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο - enikonomia.gr
share

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

δημοσιεύτηκε:

Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο του 2019 λόγω των καλύτερων εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση,όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ανήλθε στις 104,4 μονάδες (από 104,2 μονάδες), επίπεδο ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,9 μονάδες).

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας του ΙΟΒΕ, η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην τόνωση της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα, οπότε σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας έχει ενσωματωθεί και η επίδραση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπως οι φοροελαφρύνσεις, η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία κ.α.

Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που επιφέρει και μείωση του κόστους δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων, αλλά και η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αντανακλούν μια έντονα αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον στο βιομηχανικό κλάδο.

Επίσης, η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά για άλλο ένα έτος αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων. Ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της εγχώριας μεταποίησης έχει, μεταξύ άλλων παραγόντων και το εξωτερικό της εμπόριο.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2019 ανήλθαν στα 6,1 δισ. ευρώ, με άνοδο που ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα εντοπίζεται η άνοδος των εξαγωγών προϊόντων, μόλις 4%, με την αξία αυτών να διαμορφώνεται στα 13,8 δισ. ευρώ. Σχετικά με τις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, αυτές ξεπέρασαν τα 9,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,9% (από 8,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν).

Στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων καταγράφεται άνοδος, 7,5%, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2019, με το εμπορικό έλλειμμα να ενισχύεται κατά 4,6%, ξεπερνώντας τα 6,5 δισ. ευρώ. Εντονότερη ήταν η άνοδος των εισαγωγών στο σύνολο των αγαθών (+8,3%), με την αξία αυτών να διαμορφώνεται στα 22,7 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το ελλειμματικό ισοζύγιο το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους προσέγγιζε τα 9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική ενίσχυση της τάξης του 15,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα 16,1 δισ. ευρώ (από 14,9 δισ. ευρώ), σημειώνοντας ενίσχυση 7,9%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα προσέγγισε τα 6,8 δισ. ευρώ, (+10,7%, από 6,1 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2018).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, αν και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σημείωσε ήπια εξασθένιση, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα όπου ενισχύθηκαν ελαφρώς.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.