Quantcast
Πάιατ: Είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Πάιατ: Είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στη συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019.

Ο κ. Πάιατ διαμήνυσε ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους Αμερικάνους επενδυτές και για τις εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς η χώρα προοδεύει. Υπογράμμισε μάλιστα πως «από κυβερνητικής πλευράς τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά το υποστηρικτικό μήνυμα που θα περάσουμε».

«Βλέπετε στις αγορές τη θετική υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του», είπε ο πρέσβης, προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο του πρωθυπουργού να προχωρήσουμε όχι μόνο σε επενδυτές αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά να έχουμε πραγματική επιχειρηματική κίνηση. Σίγουρα δεν υπήρχαν ποτέ καλύτερες ευκαιρίες απ΄ ό,τι σήμερα».

Πιάνοντας το νήμα από τη περυσινή ΔΕΘ, κατά την οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε το στίγμα της αμερικανικής παρουσίας στη ΔΕΘ 2019. «Η ΔΕΘ 2018 μάς βοήθησε να θέσουμε ένα νέο ρυθμό για τις διμερείς μας σχέσεις, ενδυναμώνοντας τη διμερή συνεργασία μας», για «να μεταφέρουμε τη σκυτάλη στη φετινή Έκθεση», επισήμανε.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί από την περσινή ΔΕΘ και η τεράστια επιτύχια της «μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην εταιρική αυτή σχέση, να δομήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο επιτυχίας την ελληνοαμερικανική συνεργασία και να αναβαθμίσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τους δεσμούς μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, ειδική αναφορά έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη νέα επίσκεψη που θα κάνει στην Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Δίνοντας μια πρόγευση, ο κ. Πάιατ είπε ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα μιλήσει για ευκαιρίες στην ψηφιακή εποχή, «της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ και έχει τόσα να προσφέρει η Ελλάδα».

Επιπλέον, διατύπωσε τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να δομήσει «πάνω στη θετική ροπή που υπάρχει από τη ΔΕΘ σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων, από την ενέργεια, στο εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», για τον επόμενο στρατηγικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι στην ενέργεια οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός κόμβος για την ενεργειακή ασφάλεια της περιφέρειας και συμπλήρωσε πως προσβλέπει να συμμετάσχει την Παρασκευή στο επόμενο φόρουμ ενέργειας που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ τονίζει και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα εν συνόλω ως διεθνή πύλη προς τα Βαλκάνια και μια ευρύτερη αγορά 30 εκατ. ατόμων. «Είναι στρατηγική σημασίας η Θεσσαλονίκη. Στρατηγικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης» σημείωσε περαιτέρω ο Τζέφρι Πάιατ.

Εστιάζοντας στη φετινή συμμετοχή των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η χώρα του επιστρέφει στην 84η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία. «Η νέα μας παρουσία στη ΔΕΘ του 2019 θα εστιάσει στο να μοιραστεί τις αμερικανικές εμπειρίες τεχνογνωσίας στις εμπορικές σχέσεις, στην καινοτομία και στην τεχνολογία μέσω μιας σειράς γεγονότων, κρατώντας ζωντανή την αγορά ιδεών η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας μας ως τιμώμενης χώρας πέρυσι» ανέφερε και προσέθεσε: «Επί τη βάσει των πολλών συζητήσεων που είχαμε με τη νέα κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο, εστιάζουμε επιπροσθέτως στην περικοπή της γραφειοκρατίας και στην προώθηση φιλικών προς τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεων». Στην κατεύθυνση αυτή, ειδική μνεία έκανε στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις υποδομές και τις μεταφορών, αλλά και στους τομείς της υγείας και του τουρισμού, καθώς και στους αναδυόμενους τομείς που στηρίζονται στην καινοτομία και τη γνώση. Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Πάιτ τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναδυθεί σαν μείζων ενεργειακός κόμβος και η Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα. Ήδη υπάρχει πολύ ισχυρή συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, συμπλήρωσε.

Επισήμανε ακόμα πως προτεραιότητα της αμερικανικής πρεσβείας είναι να ενισχύει τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, να δουλεύει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και με υποτροφίες και με διεθνή προγράμματα επισκέψεων διεθνών επιστημόνων.

Μιλώντας περαιτέρω για τον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων χαιρέτισε την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη «να υποστηρίξει τη δημιουργία ειδικού περιπτέρου του υπουργείου που είναι υπό την ομπρέλα του ευρύτερου περιπτέρου των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας ότι η δουλειά στο πεδίο αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα και δέσμευση μίας εβδομάδας ή ενός χρόνου». Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του επαναφέρει τον κόμβο καινοτομίας για να τονίσει το δυναμικό πνεύμα και την κοινή κουλτούρα που έχουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα και να προάγουν τον ενισχυμένο διάλογο και να ενισχυθούν νέες συνεργασίες.

Σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αποτελεί και ο αγροδιατροφικό τομέας. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Πάιτ σημείωσε πως οι ΗΠΑ συγχρηματοδοτούνται την τέταρτη διεθνή συνάντηση αγροδιατροφής για να συνδέσουν τη ΔΕΘ με το θέμα της διεθνούς σύναξης συνόδου κορυφής επιχειρηματιών στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που οργανώνεται με την Ολλανδία. «Θα περιλαμβάνει δημόσιες εκδηλώσεις, μια εμπορική έκθεση και ένα διαγωνισμό για τις σχετικές εταιρείες ώστε να βοηθηθούν οι Έλληνες εταίροι να κάνουν το επόμενο βήμα στον κρίσιμο και ιστορικό αυτό τομέα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτή την έννοια είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο οποίος δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα να τον πείσω για το τι θέλω να κάνω στη Θεσσαλονίκη» επεξήγησε.

Για το πρότζεκτ του Ελληνικού, εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δύο πολύ ισχυρές αμερικανικές εταιρείες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.