Quantcast
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της

δημοσιεύτηκε:

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χάγη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σημείωσε: «Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι».

«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πώς μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούμε ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.

«Είναι μια πολύ καλή επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας».

«Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας» τόνισε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη θερμή υποδοχή και τη θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας. Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Η Ολλανδία αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμμαχο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της. Θέλουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία».

Μιλήσαμε για την ανάγκη μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σέγκεν είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε στον Ολλανδό ομόλογό του το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα: «Ένα πρόγραμμα, στην υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της Ελληνικής και της Ολλανδικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ένας τέτοιος είναι «ο αγροτοδιατροφικός, όπου η Ολλανδία διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία».

Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σέγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.