Quantcast
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε την άγνοια της κυβέρνησης για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε την άγνοια της κυβέρνησης για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

“Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε την άγνοια αλλά και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση το προσφυγικό,” σημειώνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

“Επιβεβαίωσε πλήρως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άργησε πάρα πολύ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να δράσει στο προσφυγικό. Προχώρησε με δύο μήνες καθυστέρηση – και αφού ο πληθυσμός είχε εκτοξευτεί – στην αποσυμφόρηση της Μόριας από 1.500 άτομα που είχαν ήδη κριθεί ως ευάλωτοι και ήταν έτοιμοι για μεταφορά στην ενδοχώρα από τον Ιούλιο του 2019,” αναφέρει ο κ. Ψυχογιός.

“Συνέχισε να εκθέτει τη χώρα επαναλαμβάνοντας τη λασπολογία που υιοθέτησε και σαν αντιπολίτευση για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση στο προσφυγικό, ενώ η έρευνα της OLAF αφορά σε χρηματοδοτήσεις που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες ΜΚΟ και όχι το ελληνικό κράτος,” προσθέτει.

Κατηγορεί ακόμη τον πρωθυπουργό ότι “υπερασπίστηκε την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, η ΕΣΔΑ και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αγνοώντας επιδεικτικά τις δημόσιες αντιδράσεις της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων οργανώσεων του πεδίου για το θέμα.”

“Ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον ανακάλυψε όψιμα την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της ΕΕ, προσπαθώντας να τραβήξει το αυτί στα κράτη-μέλη που πρέπει να την τηρούν στο ζήτημα του προσφυγικού. Ας ενημερώσει κάποιος τον Πρωθυπουργό ότι αυτοί που πρώτοι δεν τηρούν την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των ευθυνών είναι οι πολιτικοί του εταίροι στο Λαϊκό Κόμμα,” λέει.

Και συμπληρώνει: “Θέλει θράσος να μιλάει η ΝΔ για ασυνόδευτους ανήλικους και την διαχείριση του θέματος – που όντως χρειάζεται βελτίωση – όταν σαν κυβέρνηση φυλάκιζε σε κέντρα κράτησης ανήλικους για πολλούς μήνες και σαν αντιπολίτευση καταψήφιζε στη Βουλή την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.”

Ο κ. Ψυχογιός τονίζει ακόμη ότι η έρευνα και διάσωση αποτελούν υποχρέωση των κρατών, ενώ αντίθετα απαγορεύονται οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα για προφανείς λόγους.

“Επομένως, οι όποιες υπόνοιες για ανεπαρκή φύλαξη των συνόρων, αφενός θέτει τη χώρα στο στόχαστρο κάποιων κύκλων της Ευρώπης και αφετέρου υποτιμά το Λιμενικό και τα στελέχη του που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το 2015 με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων,” σημειώνει.

“Τέλος, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ να ανακάλυψαν μόλις πρόσφατα τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές, δεν έκανε όμως καμία αναφορά στα πραγματικά αίτια και την αντιμετώπισή τους,” καταλήγει η δήλωση του κ. Ψυχογιού που κάνει αναφορά στους πολέμους και την κλιματική αλλαγή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.