Quantcast
Βρούτσης: Τα πρόστιμα θα πέφτουν “βροχή” για περιπτώσεις παραβατικότητας σε βάρος εργαζομένων - Καμία παράταση για τις 120 δόσεις - enikonomia.gr
share

Βρούτσης: Τα πρόστιμα θα πέφτουν “βροχή” για περιπτώσεις παραβατικότητας σε βάρος εργαζομένων – Καμία παράταση για τις 120 δόσεις

δημοσιεύτηκε:

Προειδοποίηση στις επιχειρήσεις, ότι θα μειωθούν μεν φόροι και εισφορές, ωστόσο, δεν θα γίνουν αποδεκτές περιπτώσεις παραβατικότητας σε βάρος εργαζομένων, απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «υλοποιούμε μία στοχευμένη, διαρθρωτική αλλαγή, με στόχο, στο τέλος του 2020, να καταγραφεί θετική ανατροπή υπέρ της πλήρους απασχόλησης».

Όπως είπε, ένα νέο φαινόμενο που ξεκίνησε από το 2015, είναι η υποδηλωμένη εργασία, η οποία είναι πιο δύσκολη στον εντοπισμό της, διότι υποκρύπτει την πλήρη απασχόληση, ενώ σημείωσε ότι θύματα από τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές είναι, κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι στις καφετέριες και οι ντελίβερι.

Στη συνέχεια, απαρίθμησε κάποιες από τις ενέργειες που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, όπως είναι η αύξηση κατά 12% της επιπλέον ωρομίσθιας απασχόλησης, τα στοχευμένα πρόστιμα και η μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες μόνο στην πλήρη απασχόληση. «Η γραμμή αυτής της κυβέρνησης είναι ότι θα μειώσει φόρους και εισφορές, το οποίο κάνει πράξη, δεν θα ανέχεται, όμως, παραβατικότητα εναντίον των εργαζομένων. Τα πρόστιμα θα πέφτουν “βροχή” και θα είναι πιο αυστηρά. Δεν μπορεί να μειώνουμε φόρους και εισφορές και να υπάρχει ασυδοσία στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι, όποιος εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποχρεούται μέσα στον ίδιο χρόνο να προχωρήσει σε επανέλεγχο. Επίσης, όπως είπε, δημιουργείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου της χώρας ηλεκτρονικό μητρώο παραβατών αδήλωτης εργασίας.

«Σε αντιδιαστολή με αυτό, ετοιμάζουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί και είναι ήδη νόμος από τον Νοέμβριο του 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα και ο συνεπής επιχειρηματίας να απολαμβάνει κάποιους καρπούς της συνέπειάς του» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος, στη συνέχεια, έδωσε διευκρινίσεις για όλα τα επίκαιρα θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Συγκεκριμένα, για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η εφαρμογή της θα ξεκινήσει πιλοτικά. Σύμφωνα με τον υπουργό, η δυσκολία του εγχειρήματος είναι ότι θα πρέπει να διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». «Θα αντλήσουμε από την πιλοτική εφαρμογή τις αδυναμίες, για να την εφαρμόσουμε στη συνέχεια καθολικά» διευκρίνισε ο ίδιος. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιβεβαιώνει τη σταθερή βούληση και τη διαχρονική πολιτική θέση της ότι «είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και, ταυτόχρονα, συνδυάζουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές», ξεκαθαρίζοντας ότι υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι υπάρχουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και σε οικονομική εξυγίανση. Όπως είπε, «για να τις σώσουμε από την καταστροφή, δίνουμε τη δυνατότητα γι΄ αυτές τις περιπτώσεις -δεν το επιβάλλουμε- στους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή στους εργαζόμενους και τους εργοδότες, εάν το θέλουν, πάνω στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να εξαιρεθούν από τις κλαδικές συμβάσεις».

Για τη ΝΔ, σημείωσε ο υπουργός, ο κοινωνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους είναι ό,τι πιο σημαντικό. «Θα επιδιώξουμε να φέρουμε πλήρη διαφάνεια στο ποιος εκπροσωπεί ποιον, για να σταματήσουν οι “μαϊμούδες” σωματεία, οι “μαϊμούδες” συνδικαλιστές και οι “μαϊμούδες” συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θα φέρουμε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε το συνδικαλισμό όρθιο. Παρεμβαίνουμε νομοθετικά και θεσπίζουμε ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και εργοδοτών και εργαζομένων. Δεν αλλάζουμε τίποτα από το ισχύον καθεστώς. Εισάγουμε, όμως, τη δυνατότητα να λαμβάνεται η απόφαση για την απεργία και για άλλα διοικητικά θέματα και ηλεκτρονικά» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

Καμία παράταση για τις 120 δόσεις

Επιπρόσθετα, ο υπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης της ρύθμισης για τις 120 δόσεις. «Είναι η πιο ελκυστική ρύθμιση που υπήρξε ποτέ, πρέπει να πετύχει και δεν θα υπάρξει παράταση. Μετά, θα πάμε στις 12 δόσεις όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι αυτές οι υποθέσεις ξεπερνούν τις 470.000. «Αυτό θα απαντηθεί και επίσημα στη Βουλή, μέσω των ερωτήσεων που έχουν κάνει δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ερώτηση, ενώ τον είχα προκαλέσει να κάνει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι θα γίνει μία οργανωτική ανασυγκρότηση στο σύστημα, προκειμένου να επιτευχθούν ικανοποιητικοί ρυθμοί απονομής των συντάξεων. «Επίσης, σταματάμε την κινητικότητα για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι υπάλληλοι έφευγαν κατά δεκάδες, πλέον δεν θα φύγει κανένας υπάλληλος από τον ΕΦΚΑ, μέχρι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων» δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο αρμόδιος υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπάρχει μία επιστημονική ομάδα στον ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας που επεξεργάζεται την ψηφιακή σύνταξη. Όπως είπε, τον Ιούνιο του 2020, το 34,47% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά.

Μέσα στο πλαίσιο των εκκρεμών συντάξεων, όπως τόνισε, «εντάσσεται η πιο ευαίσθητη κατηγορία που είναι οι συντάξεις χηρείας». «Ψηφίσαμε τη διάταξη της αύξησης του 50% στο 70%. Η διάταξη, όμως, ήταν κενή και δεν υπήρχε καμία προετοιμασία από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς εκδώσαμε τις εγκυκλίους σε χρόνο ρεκόρ και, τώρα, προετοιμάζουμε το λογισμικό, για να δοθούν οι συντάξεις χηρείας» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, οι συντάξεις δεν συνοδεύτηκαν από εκκαθαριστικά. «Αυτόν το μήνα, θα δοθούν τα εκκαθαριστικά σε όλους τους συνταξιούχους, εκτός από 223.000, για τις συντάξεις των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός. Θα εξετάσουμε τον τρόπο και τη διαδικασία γι΄ αυτές τις περιπτώσεις» σχολίασε.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει καινούργιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το 2020, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.