Quantcast
Κοτζιάς: Το ΝΑΤΟ να μελετήσει καλύτερα τα φαινόμενα μετανάστευσης - enikonomia.gr
share

Κοτζιάς: Το ΝΑΤΟ να μελετήσει καλύτερα τα φαινόμενα μετανάστευσης

δημοσιεύτηκε:

Με μία μακρά συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ολοκλήρωσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τις διμερείς επαφές του, στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε την κα Μογκερίνι για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Τουρκία και αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και την προοπτική επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.

Επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα στα Σκόπια, έγινε δε αναφορά και για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και για το επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, το οποίο θα ασχοληθεί και με θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Η συζήτηση, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς αφορούσε «ορισμένες πρωτοβουλίες που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προετοιμάζει για του χρόνου με την κα Μογκερίνι, η οποία τις βρήκε εξαιρετικές και θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Αττάλεια, είπε ότι στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, «δηλώσαμε σε όλες τις συνεδριάσεις την πεποίθησή μας ότι χρειάζεται, πέρα από τα ζητήματα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ να δει τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που γίνονται στα νότια των κρατών – μελών του, να προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπινες ψυχές που χάνονται, να μελετήσει καλύτερα τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της αποσταθεροποίησης περιοχών και της ζωής των ανθρώπων πάνω από όλα. Και νομίζω ότι μετά από πολλούς μήνες προσπαθειών μου, έγινε κατανοητό ότι, πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα αποσταθεροποίησης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, που έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων αυτών των περιοχών, αλλά προοπτικά και στη ζωή των ανθρώπων στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ».

Σχετικά με τις διμερείς συναντήσεις του με τους ομόλογούς του της Ουκρανίας, των Σκοπίων, χθες, καθώς και σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι συζητήσεις που είχε αφορούσαν τις διμερείς συνεργασίες, αλλά και την προετοιμασία μίας περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, στη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μιτόβ, εξετάστηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, οι προοπτικές ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και η προπαρασκευή της επόμενης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και στο θέμα της περιβαλλοντικής ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νέστου. Ειδική αναφορά έγινε και στο πρόβλημα της υπερχείλισης του Έβρου και στην ανάγκη υιοθέτησης ενός αποτελεσματικότερου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της Βουλγαρίας – αλλά και της Ρουμανίας – να ενταχθούν στον Χώρο Σένγκεν και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Βούλγαρου ομόλογού του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σόφια, προκειμένου να γίνει μία διεξοδικότερη συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.