Quantcast
Βεσυρόπουλος: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα ακυρωθεί από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών - enikonomia.gr
share

Βεσυρόπουλος: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα ακυρωθεί από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

δημοσιεύτηκε:

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων δεν θα ακυρώσει τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων της ελληνικής περιφέρειας.

«Θέλω να δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στο πνεύμα και την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης. Δεν πρόκειται να ακυρωθεί πρακτικά και ουσιαστικά η μείωση που έγινε τον Σεπτέμβριο. Επισημαίνω ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν στο συμπληρωματικό φόρο», δήλωσε ο κ. Βεσυρόπουλος, προσθέτοντας:

«Η βούληση και αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων στα ακίνητα δεν έχει αλλάξει, αλλά ούτε και πρόκειται να αλλάξει . Είναι σαφές ότι αν προκύψει υψηλότερη επιβάρυνση μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στόχος μας είναι να υπάρξει αντικειμενικός, αξιόπιστος και δίκαιος προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα».

Όπως είπε, μετά την μνημονιακή υποχρέωση για την επαναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της κληροδότησε, η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές:

Ή να περιμένει τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του.

« Εμείς επιλέξαμε τη δεύτερη λύση για να πάρουν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες εκκαθαριστικά με μειωμένο φόρο. Έπρεπε αυτό να γίνει γιατί υπάρχει υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης και βελτίωσης των τιμών όπου κρίνεται απαραίτητο. Η αναπροσαρμογή δεν σημαίνει σε κάθε περίπτωση αύξηση των τιμών, σημαίνει και μείωση όπου επιβάλλεται. Ακόμα κι αν δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, έπρεπε να γίνει για λόγους κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Στόχος μας είναι αυτό να γίνει με ορθολογικούς όρους και το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

Έχουμε τον ίδιο προβληματισμό για την αξιοπιστία, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος και του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει προσδιορισμός από ένα ανεξάρτητο και αδιάβλητο σύστημα. Υπάρχουν μεν πιστοποιημένοι εκτιμητές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η δυνατότητα παρέμβασης από το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών δεν δεσμεύουν τον εκάστοτε Υπουργό και μπορεί να τους αλλάξει κατά το δοκούν.

Κατρίνης: Πάνω από 10 φόροι ακινήτων θα αυξηθούν

Από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών, «γενικόλογες, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς δεσμεύσεις ότι δεν θα επιβληθούν νέοι αυξημένοι φόρου στα ακίνητα».

«Πάνω από 10 φόροι ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και φόροι κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων, θα επηρεαστούν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών με επιβάρυνση έως και 80%», τόνισε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε:

«Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και αγροτεμαχίων σε λαϊκές περιοχές και στην Περιφέρεια θα δουν πολύ σύντομα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να εξανεμίζεται, αφού μέσα κιόλας στο επόμενο εξάμηνο θα λάβουν το νέο «ραβασάκι» της φορολογίας ακινήτων, με κατακόρυφες αυξήσεις».

«Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα πραγματικά αδιάβλητο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε την αναμόρφωση του συστήματος, μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη», ανταπάντησε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.