Quantcast
ΕΚΤ: «Στη κόψη του ξυραφιού» η συνεδρίαση για τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: «Στη κόψη του ξυραφιού» η συνεδρίαση για τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Eξαιρετικά κρίσιμη για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, όπου θα ληθεί απόφαση για την απομείωση ή μη της αξίας των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες τις τελευταίες ώρες στα διεθνή μέσα  δίνουν και παίρνουν με κάποιες από αυτές κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «κούρεμα» των ενεχύρων έως και 20%. 

Ωστόσο υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που εκτιμούν ότι μπορεί το κούρεμα να παραμείνει στο σημερινό ύψος του 30%.

Εφόσον ανακοινωθεί μία αύξηση του haircut των ενεχύρων κατά 10% θα υπάρξει αυτόματα ανάγκη για επιπλέον ενέχυρα 10 δις. ευρώ 

Επικεφαλής της «εκστρατείας» απομείωσης της αξίας των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν.

Ήδη έχουν διατεθεί στις τράπεζες 80 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ELA, ενώ με βάση τα ενέχυρα ύψους 137 δισ. ευρώ που διαθέτουν σήμερα, μπορούν να αντλήσουν έως και 95 δισ. ευρώ, ήτοι 15 δισ. ευρώ ακόμη.

Αν το «κούρεμα» αυξηθεί έστω 10% και πάει στο 40%, τότε ο ELA θα πέσει στα 82,2 δισ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα μόλις 2,2 δισ. ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.