Quantcast
Κύρτσος: Το ΔΝΤ έχει παράδοση κακών εκτιμήσεων - enikonomia.gr
share

Κύρτσος: Το ΔΝΤ έχει παράδοση κακών εκτιμήσεων

δημοσιεύτηκε:

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ «δεν είναι δεσμευτικές», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ερωτηθείς σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Thessaloniki Summit σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Το ΔΝΤ νομίζω ότι έχει μια παράδοση, άσχημη, κακών εκτιμήσεων», είπε ο κ. Κύρτσος όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας:

«Θα πάω στο θέμα του χρέους: Αν δείτε τη βιωσιμότητα του χρέους, με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στηρίζεται σε επιτόκια 4,5 -5%. Αυτή τη στιγμή, το δεκαετές ομόλογο είναι στο 1,3%. Επομένως, εμένα δεν με ανησυχούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δεν είναι δεσμευτικές» .

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι «η πορεία της οικονομίας βελτιώνεται συνεχώς, όπως και η προοπτική της». Πρόσθεσε όμως , ότι πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση των συστημικών τραπεζών για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς και με ανταγωνιστικούς όρους την πραγματική οικονομία.

«Οι τράπεζες έπεσαν δύο φορές θύματα του πολιτικού συστήματος. Την πρώτη φορά με τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου που ακολούθησε τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2009. Τη δεύτερη φορά με το αποτυχημένο ριζοσπαστικό πείραμα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Τώρα όμως βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση της σχέσης τους με την κοινωνία», είπε ο κ. Κύρτσος.

Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι οι τράπεζες έχουν στηριχθεί από τους φορολογούμενους μέσα στην κρίση, ότι πολλοί οφειλέτες δέχονται πίεση με τα «κόκκινα δάνεια» λόγω των τιτλοποιήσεων και της μεθοδολογίας των funds, σημειώνονται αδυναμίες στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα η απόπειρα να χρεώσουν επιπλέον ορισμένες υπηρεσίες δημιουργεί δυσαρέσκεια στους πολίτες, κάτι το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να αναζητά τη λύση στο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος ύστερα από μία μεγάλη περίοδο στασιμότητας» είπε ο κ. Κύρτσος. «Το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των κόκκινων δανείων με μία παραλλαγή της ιταλικής μεθόδου, θεωρείται σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πολλά θα κριθούν από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις».

«Οι επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος θα εξαρτηθούν στο άμεσο μέλλον και από την πορεία της οικονομίας, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και τη γενικότερη κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» είπε ο κ. Κύρτσος, τονίζοντας ότι τα όποια προβλήματα τραπεζών (ελληνικών, ιταλικών, κυπριακών) πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν «άλλοθι» για όσους δεν επιθυμούν την προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρίτο πυλώνα, που αφορά στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

«Η μάχη για τους όρους της διαδοχής του Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών την Γερμανίας Σολτς, να βρεθεί ένας συμβιβασμός για την προώθηση της ευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, θα επηρεάσουν τις εξελίξεις», είπε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.