Quantcast
Μήνυμα Μητσοτάκη στις ιταλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα - Τι συζήτησε με τον Κόντε - enikonomia.gr
share

Μήνυμα Μητσοτάκη στις ιταλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα – Τι συζήτησε με τον Κόντε

δημοσιεύτηκε:

Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, στη Ρώμη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Άγκυρας και να σημειώνει ότι “η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος”.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, “ως ‘ακριτικό’ κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας. Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος”.

Από την πλευρά μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, “τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Κυπριακό. “Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί. Όπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”, είπε ο Πρωθυπουργός. Ειδικά για το Κυπριακό, επισήμανε πως “η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει μία δίκαιη, ισορροπημένη και κυρίως βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όμως, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς αγαπητέ Giuseppe, παραμένει. Και αυτό συμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, λοιπόν, καιρός να ευδοκιμήσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες, που παραμένουν ο μόνος δρόμος προς μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών”.

Μήνυμα στις ιταλικές επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κόντε, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για “εξαιρετικές σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας πως οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν πώς αυτές μπορούν να γίνουν ακόμη πιο στενές, ακόμα πιο αποδοτικές.

“Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Εξάλλου οι δεσμοί μας έρχονται από τα βάθη της Ιστορίας. Καθορίζονται από τους πολιτισμούς, από τη γεωγραφική μας θέση, θα έλεγα και από την κοινή ιδιοσυγκρασία των λαών μας. Όπως κοινός είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στις ιταλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. “Η χώρα μου ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης. Και θέλω να παροτρύνω τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Όπως υπογράμμισε, “η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενώ από την άλλη, η Ιταλία αποτελεί έναν δυναμικό προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές. Είναι ο πρώτος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές. Μία τάση που ενισχύεται χρόνο με το χρόνο”.

Ενεργειακά θέματα και ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας σε ενεργειακά θέματα, που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών. Έτσι, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP -που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας- ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed”.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, συζήτησε με τον κ. Κόντε και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, “την ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων Ελλάδα θέλει να κρατήσει ενεργή”. Όμως, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης “πυξίδα μας παραμένει η τήρηση των υποχρεώσεων που οι ίδιες οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν αναλάβει”.

Σημείωσε επίσης, πως “έχουμε σύμπτωση απόψεων σε πολλά από τα θέματα, όπως το ευρωπαϊκό εξάμηνο, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Και η κυβέρνηση μου έχει αναλάβει μια ειδική πρωτοβουλία για την προστασία των μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή. Και χαίρομαι που η Ιταλία πρόσθεσε την υποστήριξή της σε αυτήν την πρωτοβουλία”.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη ζεστή υποδοχή και την παραγωγική συνεργασία, σημείωσε πως “επιστρέφω από τη Ρώμη στην Αθήνα ακόμα πιο αισιόδοξος και ακόμα πιο σίγουρος ότι οι δύο ιστορικές μας πρωτεύουσες θα συνεχίσουν να επιτελούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή” και προσκάλεσε τον Ιταλό Πρωθυπουργό στην Αθήνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.