Quantcast
Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να δώσει δωράκια πριν από τις εκλογές - Αυτός ο φορολογικός νόμος δεν θα μειώσει τις ανισότητες - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να δώσει δωράκια πριν από τις εκλογές – Αυτός ο φορολογικός νόμος δεν θα μειώσει τις ανισότητες – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στα όσα ανέφερε προηγουμένως ο Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων πως η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτής της ΝΔ ήταν “ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να δώσει δωράκια πριν από τις εκλογές, ήταν να κάνει μόνιμα μέτρα”, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως ο φορολογικός νόμος της κυβέρνησης “δεν θα μειώσει τις ανισότητες”.

“Κύριε Σταϊκούρα, όταν ήσασταν στον κ. Αυτιά, στον ΣΚΑΪ και λέγατε ότι το μαξιλάρι χτίστηκε από ομόλογα, από δανεισμό και από στάση πληρωμών, τί ήταν αυτό; Ήταν μπέρδεμα δημοσιονομικό ή ήταν ‘λέμε και κανένα ψεματάκι γιατί ΣΚΑΪ είναι, δεν θα καταλάβει κανένας’;”. Εσείς πόσες φορές μας είχατε κάνει μάθημα ότι δεν μπορείς να το χτίσεις το μαξιλάρι με τέτοιους τρόπους”, είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσακαλώτος.

Συνεχίζοντας, τόνισε: “Όταν εμείς κάναμε τους υπολογισμούς μας για το κενό ήταν 1,1% η εκτίμηση ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο και ήταν 1,9% η εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο; Δηλαδή ως οικονομολόγος θεωρείτε ότι αυτή η μεγάλη αναθεώρηση προς τα επάνω δεν επηρεάζει τα δημοσιονομικά; Και πραγματικά θεωρείτε ότι μπορεί από το μείον 300 στο 1 δισ. να βγει από τις 120 δόσεις και από το νοικοκύρεμα του κράτους; Αυτό μας λέτε; Σοβαρά μας το λέτε ως οικονομολόγος; Μήπως η μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ αυτό που περιμέναμε ήταν αυτό που δημιούργησε τον δημοσιονομικό χώρο;”.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έδωσε προηγουμένως ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος είπε: “Δεν είναι δυνατόν να σας κάνω εγώ, ο κ. Αλεξιάδης ερωτήματα και να μας λέτε για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να σας λέω τι ήταν αυτό που παραθέσατε στην Κομισιόν που λέει τι κερδίζουν οι φτωχοί και οι πλούσιοι και να σφυράτε κλέφτικα. Πρέπει να απαντήσετε” και συνέχισε: “Έχετε ομιλίες που σας προετοίμασαν και λέτε το ίδιο στην Επιτροπή, το ίδιο στην Ολομέλεια. Ε, πες τους τουλάχιστον να έχουν κάποια διαδραστική σχέση”.

Εξέφρασε, επιπλέον, την άποψη ότι “αυτός ο φορολογικός νόμος δεν θα μειώσει τις ανισότητες, όπως δεν μείωσε στην Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία. Γιατί νομίζετε πως χθες ήταν 800.000 άνθρωποι στον δρόμο; Επειδή ήταν ΣΥΡΙΖΑιος ο Μακρόν; Ή ότι και αυτός έχει δαγκώσει τη λαμαρίνα του νεοφιλελευθερισμού και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα και των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων;”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.