Quantcast
ΤAZ: Φοιτητές μαζεύουν χρήματα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

ΤAZ: Φοιτητές μαζεύουν χρήματα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο αναφέρεται η Tageszeitung (TAZ).

«Μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, υπάρχει η απειλή ένοπλης σύγκρουσης» γράφει η TAZ κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις των τελευταίων ημερών. Μετά τις ενέργειες της Τουρκίας για αναζήτηση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως παρατηρεί η TAZ, «η Τουρκία τώρα διέπραξε ένα πραγματικό πραξικόπημα και διαπραγματεύθηκε με την αδύναμη, αλλά αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Τρίπολης μια κοινή αποκλειστική οικονομική ζώνη που απλώνεται στη Μεσόγειο. Επεκτείνεται μεταξύ της Κρήτης στα δυτικά, της Κύπρου στα ανατολικά, τις τουρκικές ακτές στα βόρεια και στα λιβυκά παράλια στα νοτιοδυτικά. Ο Ερντογάν θέλει να σπάσει την απομόνωση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και κυρίως να σταματήσει τα ελληνικά σχέδια, τα οποία διεκδικούν την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης».

Η ΤΑΖ στη συνέχεια παρατηρεί αναφορικά με το πώς παρουσιάζεται το όλο θέμα στα τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ: «Ενώ στην τουρκική δημόσια σφαίρα πρόκειται για ένα θέμα μεταξύ άλλων, στα ελληνικά μέσα είναι το κυρίαρχο θέμα. Οι μνήμες πάνε πίσω στη δεκαετία του 80, όταν σε διαμάχη για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο έφτασαν τις δύο χώρες σχεδόν στα πρόθυρα μια ανοιχτής πολεμικής σύρραξης». Τέλος η TAZ αναφέρεται και στην Κύπρο, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρατηρώντας όμως ότι «πιο αρμόδιο θα ήταν ίσως το Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Φοιτητές μαζεύουν χρήματα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα


Σε μια πρωτοβουλία φοιτητών από Πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Πότσνταμ, που στόχο έχει να μαζέψει χρήματα για τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου αναφέρεται επίσης η TAZ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα τους ανθρώπους που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Αλλά θέλουμε επίσης να αναδείξουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί» αναφέρει η νεαρή φοιτήτρια Σαντία Καλίντ, που συμμετέχει στη δράση. Η ίδια δεν μιλάει μόνο θεωρητικά για το προσφυγικό, αλλά είδε από κοντά το δράμα των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, όταν ταξίδεψε στη Λέσβο με μια ανθρωπιστική οργάνωση.

«Είναι πολύ απογοητευτικό να παρακολουθείς την κατάσταση» αναφέρει και η Χέβερ, που έχει επίσης επισκεφθεί ελληνικά προσφυγικά κέντρα και τώρα μαζεύει χρήματα στο Βερολίνο για τους πρόσφυγες. «Είπαμε: Ας κάνουμε απλώς κάτι, κάτι που θα αποδώσει» αναφέρει η Χέβερ. Μέσα σε τρεις εβδομάδες σχεδόν 20 φοιτητές και φοιτήτριες ένωσαν τις δυνάμεις τους, άρχισαν να αναζητούν δωρεές και χορηγίες και να ψάχνουν τρόπο να μεταφέρουν όσα μαζέψουν για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η TAZ η δράση συνεχίζεται ακόμη αυτές τις μέρες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.