Quantcast
Ψήφος αποδήμων – Βαρουφάκης: Θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε για λόγους αρχής - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ψήφος αποδήμων – Βαρουφάκης: Θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε για λόγους αρχής – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους».

Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά».

« Όταν η ΝΔ και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν πρόσβαση στη κάλπη των Ελλήνων της διασποράς, εμείς ανταποκριθήκαμε από τη πρώτη στιγμή, δεν το είδαμε μικροκομματικά, δεν μετρήσαμε κουκιά και υπερθεματίσαμε. Είδαμε το νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού. Καταθέσαμε άμεσα τις προτάσεις μας, προτείνοντας εκλογικές περιφέρειες στις χώρες όπου βρίσκονται οι Έλληνες της ομογένειας ώστε να τους δώσουμε πραγματικά το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Ο νόμος όμως αυτός, μόνο προσβολή προσφέρει στους απόδημους. Όχι μόνο δεν τους δίνουμε κάτι αξιόλογο ή δικαιώματα αλλά τους παίρνουμε πίσω και πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι «τα κόμματα είχαν μια ευκαιρία που χάθηκε να διορθώσουν μια κατάφωρη αδικία ετών για τους Έλληνες της διασποράς που υπερβαίνει τεχνικά και νομικά ζητήματα».

«Μιλάμε για ανθρώπους που η πατρίδα ξεπούλησε ή έδιωξε κατά κύματα, ανθρώπους που διατηρούν σχέσεις λατρείας και θυμού με την Ελλάδα και τους οποίους εμείς θυμόμαστε μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη. Όποιος όμως θέλει να ζητήσει αφαίρεση των δικαιωμάτων τους να το κάνει ξεκάθαρα. Αλλά μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από ακροβατισμούς», επεσήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο εισάγει επικίνδυνα δαιμόνια με τις βασικές αρχές που το διέπουν, όπως το άκρως ανησυχητικό κριτήριο για τη διετία που συνδέει τη κάλπη με την φορολογική δήλωση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

«Η δημοκρατία μας μπαίνει σε περιπέτειες με αυτό το νομοσχέδιο» είπε και επέμεινε στη πρόταση του κόμματος του για τις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού.

«Προσβάλλετε τις βασικές αρχές της ισοτιμίας της ψήφου. Δεν δίνετε στους Έλληνες της διασποράς δικαιώματα με αυτό το νομοσχέδιο αλλά τους παίρνετε πολλά περισσότερα. Την ίδια ώρα εισάγουμε δαιμόνια τα οποία μόνο για να υποσκάψουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις μπορούν να προσφέρουν», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:

«Δεν δίνετε ισότιμη ψήφο. Πικραίνετε τους απόδημους. Το ΜεΡΑ25 δεσμεύεται να προασπίσει τα δικαιώματα τους για πραγματική ένταξη τους στη πατρίδα και στο πλαίσιο αυτού του δημοκρατικού αγώνα εμείς καταψηφίζουμε».

Δείτε το βίντεο:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.