Quantcast
Προϋπολογισμός 2020: Υπερψηφίστηκε με 158 "ναι" - Συναίνεση για τις αμυντικές δαπάνες - Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Προϋπολογισμός 2020: Υπερψηφίστηκε με 158 “ναι” – Συναίνεση για τις αμυντικές δαπάνες – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Εγκρίθηκε με τις ψήφους 158 βουλευτών ο προϋπολογισμός του 2020, έπειτα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, που διεξήχθη εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ τρεις βουλευτές απουσίαζαν.

Σημειώνεται, πως με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου ‘Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές. Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές.

Πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε “όχι” σε όλα.

Μητσοτάκης: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης εντός του 2020

Θετικά μέτρα εντός του 2020, μεταξύ των οποίων είναι η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2020.

“Από αυτό εδώ το βήμα είχα πει πέρυσι ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα ήταν ο τελευταίος μίας κακής κυβέρνησης που πήγε την Ελλάδα πίσω. Οι πολίτες δικαίωσαν αυτή την πρόβλεψη και ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη. Εμείς ξέρουμε γιατί κερδίσαμε και ξέρουμε τι περιμένουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες από εμάς. Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια απ’ αυτούς”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: “Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων έπειτα από μία μεγάλη απώλεια. Εν προκειμένω ήταν η απώλεια της εξουσίας, στην οποία αναφέρομαι. Είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από το ύφος σας σήμερα είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού, εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα υπόλοιπα στάδια”.

Απαντώντας, δε, στα περί “απάτης” που καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: “Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής απάτης, παραγωγός απάτης είστε και η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς”.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, “ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού”. Συνέχισε λέγοντας ότι είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. “Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου”, τόνισε.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. “Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη” είπε και σημείωσε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

“Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις” είπε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις. Τόνισε πως “δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας, τόνισε, είναι “από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους”. Αναφέρθηκε, δε, και στο σχέδιο “Ηρακλής”, λέγοντας πως θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, την αγορά των ακινήτων ως τον “βραχίονα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης”. “Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις” είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ τόνισε ο Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών και τόνισε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας.

Σημείωσε επίσης πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σχετικά με τα πλεονάσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει τη μείωσή τους. Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ.

“Οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. “Κάνατε περισσότερα απ’ όσα ζητούσαν οι δανειστές” είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. “Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση”, είπε.

Τόνισε στη συνέχεια πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.

Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Πρωθυπουργός, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. “Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και διευκρίνισε: “Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού”.

Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσέβαλε επί τέσσερα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη χθεσινή στάση εργασίας στο Μετρό, λέγοντας πως ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

“Ταλαιπωρήθηκαν οι Αθηναίοι με τη στάση εργασίας του Μετρό γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο και γι’ αυτό ζήτησα συγγνώμη. Απαιτείται μεγαλύτερος αλληλοσεβασμός, μαζί με νομοθετική ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία. Σημείωσε πως η κυβέρνηση του θα διορθώνει λάθη, κάτι που κάνει εδώ και πέντε μήνες σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λάθη εδώ και πέντε χρόνια και επιμένει σε αυτά”, τόνισε.

Μήνυμα στην Τουρκία: Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες

Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού. Έκανε λόγο για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ’ ανατολών γείτονες και τόνισε πως προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας.

“Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας.

Είμαστε υπογράμμισε “υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων”. Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες, είπε ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε ως άκυρο και παράνομο το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, υπογραμμίζοντας πως αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε πως “δεν είμαστε δεδομένοι , όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Είμαστε δεδομένοι για τον ελληνικό λαό”. Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται, όπως είπε και σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”. Κατέληξε δε λέγοντας πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών.



Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπραςστην τοποθέτησή του στη Βουλή επί της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, κατηγορώντας την για μία σειρά από “απάτες” σε βάρος του ελληνικού λαού και για έναν προϋπολογισμό που διευρύνει, αντί να αμβλύνει, τις ανισότητες.

“O προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης. Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα: “Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα της ΝΔ περί 4ου μνημονίου. Αυτά έλεγε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019. Απάτη, επίσης μέγιστη, η πολεμική της ΝΔ για το χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο το ρύθμιζε προς όφελος της χώρας, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας σε εμάς τρία χρόνια για τα πλεονάσματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μειώσει άμεσα. Δεν αξιοποίησαν αυτό που εμείς είχαμε ανακοινώσει, δηλαδή τη μείωσή τους με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού”.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “τρανή απάτη” τις “υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη του 4%. Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ -τις προβλέψεις του οποίου εκτιμά ιδιαίτερα η ΝΔ- ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από το 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%” και άλλη “απάτη” την “δήθεν μεγαλοψυχία της ΝΔ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η ΝΔ πήρε τη ψηφισμένη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να την εναρμονίσει με τη δική της ταξική μονομέρεια. Να δώσει δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες”. Έκανε επίσης λόγο για “απάτη” ως προς την “δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης, την οποία τελικά επιβαρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, με το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους μη μισθωτούς”.

“Απάτη”, χαρακτήρισε επίσης την “εκστρατεία της ΝΔ για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν ‘ψίχουλα’. Και ενώ τα ‘ψίχουλα’ δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά”, όπως και “το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Απάτη η προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης”.

Έκανε επίσης λόγο για “απάτη” σχετικά με το κράτος της “fake αριστείας”, σημειώνοντας πως το “πρόβλημα είναι το ψέμα που επιβραβεύεται”, για “απάτη” σχετικά με “την προεκλογική υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε σε ποσοστό διπλάσιο απ’ αυτό της ανάπτυξης”, για “απάτη” σχετικά με την καταγγελία προεκλογικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μίλησε για “αίσχος της προπαγάνδας σας για το προπσφυγικό, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσκαλούσε” και για “απάτη” σχετικά με τις “μπουλντόζες στο Ελληνικό”.

“Απάτη το δόγμα περί νόμου και τάξης”

Ειδική αναφορά, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες περί περιστατικών αστυνομικής βίας, κάνοντας λόγο για ”απάτη” σχετικά με “το δόγμα σας περί δήθεν ασφάλειας, το δόγμα περί νόμου και τάξης”. “Ούτε στον νόμο ούτε στην τάξη πιστεύετε. Διότι όταν ο νόμος δεν σας βολεύει, τον αλλάζετε, όπως κάνατε με τον διοικητή της ΕΥΠ που δεν είχε πτυχίο, αλλά αλλάξατε τον νόμο ώστε να μπορεί να είναι διοικητής χωρίς πτυχίο”, είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

“Με τις επελάσεις των ΜΑΤ, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα δεν διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και συνέχισε: “Εκτός κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, που φορούν κουκούλες σε πολίτες -λες και προορίζονται για το Γκουαντανάμο- μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και την παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους- αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες μιας ευνομούμενης χώρας”.

Απευθυνόμενος ξανά στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε πως “ασφάλεια κ. Μητσοτάκη δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική και κάποτε φασιστικού τύπου βία εναντίον πολιτών και κυρίως τη στιγμή κυριαρχεί ξανά γενικευμένη ανασφάλεια, στην εργασία, στην κοινωνία”. Καταλήγοντας επί του ζητήματος, σημείωσε πως “όταν συμβαίνουν όλα αυτά, η επίδειξη αστυνομικής βίας δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη, ούτε στην ασφάλεια, αλλά αποσκοπεί στην τρομοκράτηση, στην καταστολή, στον εκφοβισμό” και εξέφρασε την ελπίδα ο Πρωθυπουργός να καταδικάσει αυτά τα περιστατικά.

Συνεχίζοντας την δριμεία κριτική του στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της καταλόγισε ότι “έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει, δίνει προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων. Δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς”. Ο ίδιος υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια Ελλάδα έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8%, το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ισχυρό απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ύψους, περίπου, 37 δισ. Και είναι αυτό το απόθεμα, το οποίο συγκεντρώσαμε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, που επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων – και όχι η άνοδός σας στην εξουσία κ. Μητσοτάκη”, είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως “ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική μείωση για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στις δε κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή, στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό, καταγράφονται είτε μικρές μειώσεις, είτε στασιμότητα”.

Όπως υπογράμμισε, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, “ωστόσο οι κοινωνικές πληγές δεν θεραπεύτηκαν. Το αποτύπωμα της κοινωνικής αδικίας και των ανισοτήτων είναι ακόμη βαθιά χαραγμένο στο κοινωνικό σώμα” και κατέληξε κάνοντας λόγο για έναν “άδικο” και “σε λάθος κατεύθυνση προϋπολογισμό”, που “διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες” και “παράγει μεγαλύτερες αντιφάσεις και κινδύνους για την οικονομία και τη κοινωνική πλειοψηφία”.

Για τα ελληνοτουρκικά: Ατυχείς οι δηλώσεις ότι “δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτεταμένη αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας πως “πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά την αλλαγή ρότας της Τουρκίας, “η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσει να υπάρχει…” και ανέφερε: “Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία, παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να μιλάμε για ‘την εποχή των κανονιών’ και να βάζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσής μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού”.

Ακολούθως, εξήγησε ότι φιλειρηνική πολιτική δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και πρόσθεσε ότι “θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή”.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, του άσκησε κριτική για τους πρόσφατους χειρισμούς του λέγοντας πως “το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι ‘να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές’. Ούτε ότι ‘δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο’. Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν, και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν, την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων”.

Συνεχίζοντας είπε ότι η φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία και πρόσθεσε ότι “πρέπει για μία ακόμα φορά να δώσουμε μάχη, προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο”.

Απευθύνθηκε ξανά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως “πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ, ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί” και πρόσθεσε πως “η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ωστόσο διατράνωσε ότι «δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς”.


Γεννηματά: Από την εικονική κανονικότητα του προϋπολογισμού στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε

«Όχι στον εφησυχασμό. Εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Η Ελλάδα θα πρέπει «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους: ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πάρει θέση και να δεσμευτεί στις «κόκκινες» γραμμές απέναντι στις επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν.

«Αρνηθήκατε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πήρατε πάνω σας όλη την ευθύνη. Είναι σαφές ότι εσείς δεν έχετε ολοκληρωμένη στρατηγική. Εκείνο όμως που έχει πιο πολύ σημασία, είναι να υπάρχει εθνική γραμμή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλη μια χαμένη ευκαιρία, όπως το 2004 με την κυβέρνηση Καραμανλή», είπε, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής που συνιστούν μια συνεκτική εθνική γραμμή: «Την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών. Την ενίσχυση των συνεργασιών μας στην ευρύτερη περιοχή μας. Την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης. Την επιδίωξη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία, ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων, τονίζοντας ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησής σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι με τον προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας», σημείωσε.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, παρατήρησε ότι με τον προϋπολογισμό «επιδεινώνετε περαιτέρω την αρνητική σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από την πολιτική σας απουσιάζει επιδεικτικά κάθε μέτρο για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και είναι οι τελευταίοι στις ελαφρύνσεις. Απουσιάζει κάθε μέτρο για τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Όπως και από το σχέδιο Ηρακλής για την ενίσχυση των Τραπεζών και την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, λείπει κάθε μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, από τους πλειστηριασμούς. Τώρα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα, αλλά από το 2021. Δεν θα πούμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί με επιπλέον 7 δισ. ευρώ πληρώνει ο ελληνικός λαός για το 2020, την άρνησή του να στεναχωρήσει την κ. Μέρκελ, την ένταξή του, δηλαδή, στο κλαμπ των προθύμων».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, καθώς, «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων και πως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι όλα τα βάρη. Με την οικονομική πολιτική στα ίδια χνάρια, με αυτούς τους προϋπολογισμούς και αυτές τις αντιλήψεις, μόνο παρατείνονται τα αδιέξοδα της χώρας, δεν δημιουργείται προοπτική για τους νέους ανθρώπους», τόνισε και επεσήμανε ότι η δήθεν «κανονικότητα» που οδήγησε στην κρίση, στα μνημόνια και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, είναι ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση να χτιστεί ξανά το συγκεντρωτικό, συντηρητικό, αυταρχικό κράτος.

Αναφερόμενη στη πρόταση του κόμματός της, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για την αναγέννηση της χώρας, με «πράσινο» συμβόλαιο. «Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτή την προοδευτική αλλαγή», υποστήριξε η κ. Γεννηματά και ανήγγειλε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, τώρα. «Να νομοθετήσουμε τώρα. Είναι οι άνθρωποι που έπληξε πάνω από όλους η κρίση. Τους το οφείλουμε», ανέφερε, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί.

Ανέπτυξε οκτώ παρεμβάσεις με στόχο την εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, την παροχή κινήτρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής του Έλληνα αγρότη με φορολογικά μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα του και στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να επιχειρήσουν, να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει, την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Συνεχίζουμε σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό και την συντήρηση. Σταθερά στην αυτόνομη πορεία μας. Μόνο μια ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, η δική μας παράταξη θα φέρει τη νέα αλλαγή», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.


Κουτσούμπας: Βαθιά αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι’ αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκός, δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η κριτική ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός “βολεύει πάρα πολύ” την κυβέρνηση, είπε με την ομιλία του στη Βουλή, προσθέτοντας: “Εμείς θα αποδείξουμε ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι’ αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκός”.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020 και την ίδια ώρα προβλέπει νέα περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών στην πίτα του ΑΕΠ, αφού φθάνει μόλις στο 1,2% η αύξηση στο μέσο μισθό.

“Τα οφέλη από την αύξηση της πίτας τα καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, αυτή άλλωστε είναι η ταξική ουσία της ανάπτυξής σας”, τόνισε, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια “προκλητικό” να αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η αιτία μείωσης του μεριδίου του εθνικού πλούτου που πηγαίνει στην εργασία, όταν στον “αντιμνημονιακό” προϋπολογισμό του 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και την ίδια στιγμή αύξηση του μέσου μισθού 1,4% και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,1%.

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που για πρώτη φορά έφερε τον πραγματικό μέσο μισθό στην Ελλάδα πολύ κάτω και έκανε τον εργαζόμενο στην Ελλάδα από τους φτωχότερους εργαζόμενους στον κόσμο” υπογράμμισε.

“Το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείτε την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τσάκισαν τους μισθούς και η σημερινή έρχεται τώρα να διατηρήσει τους μισθούς όσο χαμηλά τους χρειάζεται το κεφάλαιο και η παραγωγικότητά του για να κλέψει τα όποια εισοδήματα απέμειναν στον ελληνικό λαό με διάφορους τρόπους”, είπε.

Συνεχίζοντας είπε ότι “ενώ γενικά υπόσχεσθε αύξηση του μισθού, την ίδια ώρα προβλέπετε 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Ολόκληρη η όποια αύξηση μισθού θα εξανεμιστεί λόγω της αύξησης των φόρων”.

“Γενικότερα, η πολιτική σας χτυπάει πρώτα και κύρια τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χτυπάει όμως και τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις επιχειρήσεις που απασχολούν αναλογικά με τα κέρδη τους αρκετούς εργαζόμενους. Γιατί αυξάνετε ελάχιστα και “στα χαρτιά” τον μισθό και αμέσως μετά τον επιστρέφετε στο μεγάλο κεφάλαιο με την μορφή των φοροαπαλλαγών, των άμεσων επιδοτήσεων”, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η κατανομή των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού “φωτογραφίζει θαυμάσια την ταξική πολιτική”, καθώς για μια ακόμη φορά επιδεινώνει την κατάσταση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και αποδεικνύει πως ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ακόμα μηχανισμό αναδιανομής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου”.

Η φοροεπίθεση στον λαό, είπε ο κ. Κουτσούμπας, εντείνεται καθώς οι συνολικοί φόροι αυξάνουν κατά 800 εκατ. ευρώ, φθάνουν τα 52,2 δισ. ευρώ, οι έμμεσοι φόροι “που ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους” αυξάνονται κατά 700 εκατ. ευρώ, φθάνουν τα 28,6 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνεται επίσης κατά 300 εκατ. ευρώ στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. ευρώ το 2019.

“Ο προϋπολογισμός του 2020, όχι απλά δεν αναιρεί την τεράστια φορολογική επιβάρυνση του λαού που φόρτωσαν στις πλάτες του ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά φέρνει καινούργια, πρόσθετα βάρη. Φυσικά, ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει μόνο χαμένους. Η ταξική πολιτική σε επίπεδο φορολογίας φαίνεται, αν δει κανείς πως το μοναδικό κονδύλι φόρων που μειώνεται, είναι η φορολογία των επιχειρήσεων” ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας “όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί, ότι «δεν ακολουθείτε την πολιτική του», η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Συνεχίζετε στον ίδιο δρόμο, τον οποίο έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και χαρίζετε δισεκατομμύρια ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι σε συνέχεια με τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών έτσι και σε αυτόν για το 2020 “πίσω από κάθε «εξορθολογισμό» και μείωση δαπανών, βρίσκεται και μια νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων”.

“Το “εμβληματικότερο, ίσως, μέτρο εξορθολογισμού των δαπανών, βρίσκεται στις συντάξεις. Κι εκεί, αποδεικνύεται, πως, παρά τα όσα υποστηρίξατε, η πολιτική σας συνεχίζει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με όλους τους προηγούμενους. Με τρία νούμερα αποδεικνύεται το τι ακριβώς κάνετε: Το κράτος «εξοικονομεί» 475 εκατομμύρια ευρώ συνταξιοδοτικής δαπάνης, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και οι παροχές μειώνονται κατά 236 εκατομμύρια ευρώ” είπε.

“Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι πληρώνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφραίνει. Και αυτό έχετε το θράσος να το διαφημίζετε μάλιστα σαν βελτίωση, ως πλεονασματικό προϋπολογισμό των ταμείων” τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι “αυτό είναι βέβαια το αποτέλεσμα του ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος του νόμου Κατρούγκαλου. Γι’ αυτό και είναι αστείο, να εμφανίζεστε τώρα «στα κάγκελα», κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

“Ωφελημένοι απ’ την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι ο ελληνικός λαός, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι” πρόσθεσε.

Τόνισε κυρίως, ότι “η «πραγματική» παραπλάνηση βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα εκδήλωσης κρίσης στη διεθνή οικονομία και κυρίως στις επιπτώσεις που θα έχει στην εγχώρια οικονομία και στην επίτευξη των στόχων για το 2020”.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ το κυβερνητικό αφήγημα. Ο στόχος μιας συνεχούς, χωρίς αναταράξεις ανάπτυξης είναι αρκετά επισφαλής, λόγω των προβλημάτων της αναπαραγωγής του κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα”.

“Αν συνυπολογίσει κανείς και την επιδείνωση της τούρκικης επιθετικότητας, τη «διαχείρισή» της απ’ την ελληνική πλευρά και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, εύκολα μπορεί να καταλάβει” είπε ο Δ. Κουτσουμπας, τονίζοντας ότι “η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η πρόσδεση της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ”.

Υπογράμμισε ότι “το ιδεολόγημα που προβάλλεται ως προπαγανδιστικό επιχείρημα για την ανάγκη ενός επώδυνου συμβιβασμού με την Τουρκία, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των οικοπέδων της Κύπρου, για να αποφύγουμε δήθεν τον πόλεμο, είναι και ψεύτικο και εξίσου επικίνδυνο και για το παρόν και για το μέλλον, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη στην περιοχή”.

Κάλεσε τον λαό “να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα. Και να σκεφτεί, πως αν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, σε άλλες χώρες έκαναν πραγματικό κουμάντο οι λαοί, εάν και στις χώρες αυτές, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική την εξουσία είχαν οι εργαζόμενοι της κάθε χώρας, το σίγουρο θα ήταν, πως θα έβρισκαν και τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους”.

Χαρακτήρισε “παραπλανητικό” το κλίμα εφησυχασμού “που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση μέσα απ’ το αφήγημα της κανονικότητας και της ανάπτυξης” καθώς “μια αστοχία των οικονομικών προβλέψεων για την ανάπτυξη, οδηγεί ευθέως, σε νέα δημοσιονομικά μέτρα για τους εργαζόμενους, σε αναστολή ακόμα και αυτών των ελάχιστων μέτρων ανακούφισης που έχουν δρομολογηθεί”.

“Ο προϋπολογισμός σας κύριοι και κυρίες της ΝΔ, είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων. Αποδεικνύει, περίτρανα, πως η ανάπτυξη αυτή για τα μονοπώλια, βασίζεται στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, στην φθηνή εργατική δύναμη, στην φοροεπιδρομή στο λαό, στη μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία και την υγεία για να χρηματοδοτούνται οι μεγάλοι όμιλοι, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην προώθηση όλων των μέτρων που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αποδεικνύεται πως η μνημονιακή λιτότητα δίνει τη σκυτάλη στη μεταμνημονιακή σύνεση. Πως τα μέτρα, όχι απλά δεν αίρονται με την περιβόητη ανάπτυξή σας, αλλά και κλιμακώνονται” είπε.

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για όλους τους λόγους που αναλυτικά ανέδειξαν

Σημειώνοντας ότι συνολικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ ανέδειξαν τα προβλήματα που δημιουργεί ο προϋπολογισμός σε κρίσιμους τομείς, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του σε μισθωτούς εργαζόμενους, συμβασιούχους, ανέργους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, επιστήμονες, στους φοιτητές, συνολικά στις λαϊκές οικογένειες κατέληξε λέγοντας “για όλους αυτούς τους λόγους τον καταψηφίζουμε”.


Βελόπουλος: Προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια ο προϋπολογισμός

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2020 ως ένα «προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν» και εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι είναι προορισμένος να αποτύχει.

Και αυτό, όπως εξήγησε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, «γιατί δεν έχετε σχέδιο». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε πως «είστε ίδιοι σε πολλά πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε: «Βγήκε δική σας υπουργός και είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις ότι “εφαρμόζουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”. Τότε γιατί κάναμε εκλογές και δεν αφήνατε τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνάει;». Παράλληλα, ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι αθετεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ανέφερε παραδείγματα όπως η υπόσχεση για μείωση των φόρων και η ανάπτυξη με ρυθμούς 4% το έτος και η επαναφορά των επιδομάτων στους πολύτεκνους. «Αν δεν κάνετε πραγματικές φοροαπαλλαγές δεν πρόκειται να προχωρήσει η οικονομία», τόνισε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επενδύει υπερβολικά στις ξένες επενδύσεις που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό, όταν οι ελληνικές επενδύσεις είναι 25%. «Το ιδιωτικό χρέος είναι ένα τεράστιο. Για τον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Μιλάτε για μείωση του δημοσίου χρέους όταν εκτοξεύετε το ιδιωτικό. Έχετε υπερδανεισμένους πολίτες και επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι έχουν αδυναμία να καταναλώσουν προϊόντα. Ποιος ξένος επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει όταν δεν υπάρχει κατανάλωση;», διερωτήθηκε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Μειώνονται οι καταθέσεις και απαξιώνεται η ιδιωτική περιουσία. Έχει γίνει λεηλασία του ιδιωτικού πλούτου. Ξέρετε πόσο κόστισε η κρίση; Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, και δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγής ελληνικών οπλικών συστημάτων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του, ζητώντας πρωτίστως την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. «Βρείτε τρόπους χρηματοδότησης ή κάντε πραγματικές Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που να κερδίζει ο ιδιώτης και το ελληνικό κράτος» ανέφερε. Σχετικά με το φορολογικό σύστημα, ζήτησε μείωση του συντελεστή φορολογίας και φοροαπαλλαγές. «Μειώστε δραστικά τους φόρους για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Σταματήστε τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και αντιγράψτε το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ. Η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και η φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων», είπε. Ανέφερε μάλιστα σαν παράδειγμα, τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και έχουν ετήσιο τζίρο 6 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίες που με μείωση φορολογίας, μπορούν να επανέλθουν, όπως είπε, στην Ελλάδα. «Δώστε κίνητρα για να επενδυθεί το μαύρο χρήμα, όπως κάνει η Γαλλία και η Γερμανία» είπε ο κ. Βελόπουλος. Επιπλέον, ζήτησε αξιοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και αύξηση των δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ για φέτος, «ώστε να υπάρξει ελπίδα ανάπτυξης», όπως τόνισε και για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ζήτησε να γίνει αναδασμός γης και να συσταθεί επιτροπής πρωτογενούς παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «Δεν καταλαβαίνω το μένος της Αριστεράς για τους επιχειρηματίες», ενώ άσκησε κριτική τόσο στους βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΜέΡΑ 25 που είχαν αναφερθεί νωρίτερα στις ομιλίες τους στην αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι. «Ομιλούν για βία της Αστυνομίας η οποία είναι καταδικαστέα, αλλά ας μου πουν μια αστυνομία στη Βόρεια Κορέα ή στην πρώην ΕΣΣΔ που να πήγαινε με τριαντάφυλλα και να το συζητήσουμε», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Μην κάνετε τις μωρές παρθένες μιλώντας για βία. Βία ήταν και στις Πρέσπες και στη Θεσσαλονίκη όπου κάνατε προληπτικές συλλήψεις πριν από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού».

Τέλος, ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας: «Φίλοι δεν υπάρχουν. Αν θέλει η κυβέρνηση να αφήσει έργο πίσω της να καλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να αποφασίσουμε ποια είναι η κόκκινη γραμμή. Μη διανοηθούμε να πάμε στη Χάγη απροετοίμαστοι». Όπως είπε, ακούει διαρροές για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία και κατέληξε: «Δεν έχει δικαίωμα κανείς να μοιράζει περιουσία που δεν του ανήκει.Δεν μπορείτε να μιλάτε για συνεκμετάλλευση», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βαρουφάκης: Ευχολόγιο μνημονιακής νύχτας ο προϋπο9

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, επιφύλαξε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της για το 2020, διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιών, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική λύση αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλεύθερης βαρβαρότητας.

«Το στοίχημα θα κριθεί από τη συναίσθηση της τρικυμίας που έρχεται. Όμως δεν είστε οι πραγματικοί κυβερνήτες, το πηδάλιο, είναι σε άλλα χέρια. Αποκρύπτετε πού πραγματικά βρισκόμαστε, και είναι δεδομένο ότι σε 12 μήνες θα τον έχετε αποποιηθεί», τόνισε για τον Προϋπολογισμό ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο προϋπολογισμός σας είναι η κορύφωση μιας 10ετούς απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται με πλασματική ανάπτυξη, τον οποίο κρύβετε στις τσιμεντόπλακες της λιτότητας. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας μνημονιακής νύχτας» σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε την επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έδωσε γη και ύδωρ στους θεσμούς».

«Επεκτείνετε την εξαθλίωση αυτών που μένουν στη χώρα. Επιλέγετε τη λιτότητα. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και εσείς ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Κρύβεστε πίσω από την ανεύθυνη υπακοή σας στη Τρόϊκα».

Ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που άσκησε ο ίδιος το πρώτο εξάμηνο του 2015 και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «θρασύτητα στην οποία καταφεύγει, επιμένοντας να παρουσιάζεται ως τιμητής της ανάπτυξης και της λύσης στο πρόβλημα.

«Το 2014 φέρατε την απόλυτη ύφεση. Μόνο στην απόλυτη ύφεση έχουμε μείωση των τιμών, μείωση του ΑΕΠ. Δεν βοηθιέται ο μέσος Έλληνας όταν μειώνονται και οι τιμές και οι μισθοί. Τα χρέη κ. Σταϊκούρα δεν μειώνονται έτσι. Εκεί μας αφήσατε το 2014. Αυτό είναι ο ορισμός των σταφυλιών της οργής. Και εμείς τι πετύχαμε; Τουλάχιστον δεν υπογράψαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Λειτουργήσατε ανεύθυνα, ανάρμοστα, υπακούοντας τις επιταγές της τρόϊκα και το ΑΕΠ κατέρρευσε. Τολμάτε να παρουσιάζεστε ως τιμητές, την στιγμή που όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, είχαμε αποθεματικά για 23 μέρες, και ένα απορριφθέν «μέιλ Χαρδούβελη» με δεύτερο μνημόνιο; Ακόμα και το «ναι σε όλα» να έλεγα στον κ Ντάισελμπλουμ, θα έπαιρνα 22 δισ. ευρώ. Το τρίτο μνημόνιο ήταν μονόδρομος εφόσον δεν κάναμε αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ απειλούσε με κρίση χρέους και εσείς λέγατε τότε ‘βάστα Γερούν’. Εσείς και το ΠΑΣΟΚ είστε τα πρόσωπα της κρίσης» τόνισε.

«Έχω για τους πρώην συντρόφους μου πολλά ράμματα για τη γούνα τους, λόγω της ηττοπάθειας, και τις τύψεις τους. Αλλά δεν θα σας αφήσω να παρουσιάζεστε ως τιμητές για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της λογικής και έφεραν σε απόγνωση τον λαό», επεσήμανε ο κ Βαρουφάκης, εισπράττοντας χειροκροτήματα και από τη πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.