Quantcast
Handelsblatt: Θα καταφέρει η Ελλάδα να σταματήσει το brain drain; - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Θα καταφέρει η Ελλάδα να σταματήσει το brain drain;

δημοσιεύτηκε:

«Rebrain Greece» oνομάζεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που στόχο έχει παρέχοντας κίνητρα να υποστηρίξει την επιστροφή Ελλήνων και Ελληνίδων ηλικίας 25 μέχρι 40 ετών, που τα χρόνια της κρίσης επέλεξαν τον δρόμο του εξωτερικού. Σε αυτό το σχέδιο κατά του braindrain αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

«Η Ελλάδα βίωσε κατά την τελευταία δεκαετία μια μαζική μετανάστευση. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ 2008 και 2014 περίπου 427.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Στο μεταξύ ο αριθμός τους πρέπει να έχει υπερβεί το μισό εκατομμύρια. Πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Γερμανία με σχεδόν 160.000 Έλληνες μετανάστες να έχουν φτάσει από την αρχή της κρίσης», παρατηρεί η Handelsblatt, συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο ότι «με το braindrain η Ελλάδα χάνει όχι μόνο πολλούς από τους ταλαντούχους ανθρώπους της αλλά σημειώνει και μεγάλες οικονομικές απώλειες»

Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στο σχέδιο του υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτση σημειώνοντας: «Τώρα που η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση και η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση θέλει να αναστρέψει τη διαρροή εργαζομένων και να φέρει πίσω τους μετανάστες. Σαν ‚γέφυρα‘ για τη διευκόλυνση της επιστροφής ο Βρούτσης σχεδιάζει κάτι σαν ένα εικονικό χρηματιστήριο εργασίας με στόχο να συγκεντρωθούν εκεί ελληνικές εταιρίες που αναζητούν εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό». Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στον μισθό των 3000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2000 θα είναι κρατική επιδότηση για 1 χρόνο αλλά και στις προϋποθέσεις ηλικίας και πανεπιστημιακών τίτλων. Πώς όμως βλέπουν το σχέδιο της κυβέρνησης πολίτες και ειδικοί; Μπορεί να αντιστρέψει την τάση εκροής ανθρώπινου δυναμικού;

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.