Quantcast
Παυλόπουλος: Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου - enikonomia.gr
share

Παυλόπουλος: Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου

δημοσιεύτηκε:

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά την συνάντηση, ο κ. Μενουδάκος παρέδωσε στον Πρόεδρο την Ετήσια Έκθεση της Αρχής και ο κ. Παυλόπουλος τον συνεχάρη «θερμώς».

«Θέλω να επισημάνω, ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια της προεδρίας σας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει επιτύχει μεταξύ άλλων και τα εξής δύο σημαντικά», ανέφερε μετά την παραλαβή της έκθεσης και απευθυνόμενος στον κ. Μενουδάκο ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας: «Το ένα είναι ο τρόπος που συντάσσονται οι εκθέσεις. Θυμάστε, το είχαμε πει από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας -και ευχαριστώ γιατί το τηρήσατε – οι εκθέσεις σας πρέπει να περιλαμβάνουν εκτενείς περιλήψεις σχετικά με τον τρόπο που ερμηνεύετε τις σχετικές διατάξεις. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την Δικαιοσύνη όταν δικάζει – δεν δεσμεύεται βεβαίως, αλλά εν πάση περιπτώσει, η αιτιολογία των αποφάσεών σας την διευκολύνει – πολύ περισσότερο διευκολύνει όμως τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ιδιώτες για να εφαρμόζουν σωστά τις διατάξεις αυτές».

«Και το δεύτερο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι πως σε όλη αυτή την διαδρομή έχετε καταφέρει να ισορροπήσετε ανάμεσα σε δύο αγαθά τα οποία πρέπει να προστατεύονται εν προκειμένω: Το ένα είναι ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχει ελευθερία όσον αφορά την έρευνα, οι επιχειρήσεις επίσης πρέπει να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους. Ιδίως δε η επιστημονική έρευνα πρέπει να διευκολύνεται», συνέχισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας..

Επίσης, πρόσθεσε ότι «πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά για την τεχνολογία την οποία διαθέτουμε σήμερα και ιδίως για τον τρόπο με τον οποίο εμείς την χρησιμοποιούμε – γιατί δεν φταίει σε αυτό η τεχνολογία, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο την χρησιμοποιούμε – πώς θα προστατεύσουμε τον ‘Ανθρωπο. Διότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».

Αναφερόμενος στια πεπραγμένα της Αρχής ο κ. Μενουδάκος, ανέφερε πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατά το 2018 κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες «για να ανταποκριθεί στα νέα διευρυμένα καθήκοντα και αρμοδιότητές της, παρά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά».

«Το 2018 ήταν έτος ορόσημο, αφού από τις 25 Μαΐου η έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σηματοδότησε μια νέα αφετηρία. Η τεχνολογία έχει χωρίς αμφιβολία δημιουργήσει νέα δεδομένα σε πολλούς τομείς, όπως τονίσατε [και εσείς] στο συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών προ διμήνου. Εν όψει αυτού ο Γενικός Κανονισμός ασκεί κατά βάση προληπτική λειτουργία και θεσπίζει νέες διαδικασίες», τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής και συνέχισε: «Στη μεταβατική περίοδο από την ψήφιση έως την έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού, η Αρχή προετοιμάστηκε εντατικά, επιτελώντας με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο το έργο και τα καθήκοντά της, παρά τα διαχρονικά προβλήματα της ελλιπούς στελέχωσης και της έλλειψης επαρκών πόρων.

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στο έργο της Αρχής ο κ. Μενουδάκος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του έτους, «η Αρχή πραγματοποίησε ελέγχους σε 65 “υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων”, οι οποίοι δραστηριοποιούνται διαδικτυακά στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ασφάλισης, ηλεκτρονικού εμπορίου, υπηρεσιών εισιτηρίων και των υπηρεσιών δημοσίου τομέα. Επίσης, διεκπεραίωσε, μεταξύ άλλων, 1.132 προσφυγές/καταγγελίες, 979 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών προσωπικών δεδομένων και 68 υποθέσεις περιστατικών παραβίασης δεδομένων. Τέλος, επέβαλε σειρά κυρώσεων, με τα πρόστιμα να ανέρχονται στο ποσό των 689.000 ευρώ».

«Η ελλιπής στελέχωση σε συνδυασμό με το ευρύ σύνολο αρμοδιοτήτων και τον αυξανόμενο όγκο εισερχόμενων υποθέσεων αποτελεί, πάντως, παράγοντα που δυσχεραίνει ουσιωδώς τις προσπάθειες της Αρχής να ανταποκριθεί πλήρως στη διευρυνόμενη αποστολή της», τόνισε ο κ. Μενουδάκος και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαία η αύξηση των διατιθεμένων πιστώσεων, στο πλαίσιο φυσικά των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Ένα θετικό βήμα είναι ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 13 ειδικών επιστημόνων και αναμένεται τον Ιανουάριο ο διορισμός των επιτυχόντων».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Αρχής, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «για το σταθερό ενδιαφέρον του στην προώθηση της αποστολής της Αρχής», ενώ τον διαβεβαίωσε πως η Αρχή «θα ανταποκριθεί, προς όφελος πάντα των πολιτών, στις νέες και ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.