Quantcast
Ηφαιστίων: Χιόνια και πολικό ψύχος - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - enikonomia.gr
share

Ηφαιστίων: Χιόνια και πολικό ψύχος – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

δημοσιεύτηκε:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», πλήττοντας αρκετές περιοχές της χώρας με πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις. Επίσης, άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούσαν τις πρωινές ώρες των Θεοφανείωνστο Αιγαίο, με ταχύτητες που έφθασαν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 χλμ/ώρα στη νότια Τήνο.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Πού χρειάζονται αλυσίδες
Λόγω της χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού, ενώ το ίδιο συνέβη νωρίτερα και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, από νωρίς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, από και προς το καζίνο, καθώς και στη Λ.Χασιάς, στο ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία (από το ύψος του εστιατορίου “Θέα), καθώς και από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 27ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται σε Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, και Φωκίδα όπου στους επαρχιακούς δρόμους, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα αυτοκίνητα. Κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Με βάση τις νεότερες προβλέψεις για την κακοκαιρία ανακοινώθηκε ότι η έκτακτη απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ισχύει μόνο για το τμήμα της Εθνικής Οδού από Λάρισα μέχρι Αθήνα και για τον Αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Απαγορευτικό

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 11 μποφόρ.
Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.
Κλειστές είναι οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.
Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ακυβέρνητο πλοίο

Ακυβέρνητο, λόγω απώλειας του πηδαλίου και υπό δεσμενείς καιρικές συνθήκες, πλέει φορτηγό πλοίο με σημαία MARSHALL ISLANDS και 22 άτομα πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά του ακρωτήριου Μαλέα.

Το πλοίο μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα και είχε αναχωρήσει από την Τουρκία με προορισμό την Αργεντινή.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας για το περιστατικό έχει δεσμεύσει δύο παραπλέοντα πλοία για την παροχή βοήθειας ενώ στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι έως 10 μποφόρ.

Επίσης εντοπίστηκε από ελικόπτερο Super Puma στη θαλάσσια περιοχή της Λούτσας, άνδρας που είχαν χαθεί τα ίχνη του ενώ έκανε σανίδα όρθιας κωπηλασίας. Ο άνδρας οδηγήθηκε στην ακτή με τη βοήθεια των ανδρών του Λιμενικού.
Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης

Από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν προκύψει προβλήματα στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κακοκαιρία, τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αναλυτικότερα αυτή την ώρα, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, Καπαρέλλι, Λεύκτρα και Μελισσοχώρι και στα χωριά Δομβραίνα, Ελλοπία και Λεοντάρι.
Στην Αττική, αυτή τη ώρα παρουσιάζονται μεμονωμένα προβλήματα σε γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή της Παλλήνης, της Πεντέλης και του Ασπρόπυργου.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Άνδρου και της Τήνου, συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Αττική

Η κακοκαιρία “έντυσε” στα λευκά τις ορεινές περιοχές της Αττικής, μεταξύ αυτών και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Αποκλεισμένοι από το χιόνι βρίσκονται στρατιώτες στις Μονάδες της Πάρνηθας. Συγκεκριμένα, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσηςπου σημειώνεται, δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς το σημείο, ο δρόμος είναι κλειστός και παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξει.

Το enikos.gr επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός επισημαίνοντας πως «αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη χιονοθύελλα, το ύψος του χιονιού έχει φτάσει του 70- 80 πόντους στην συγκεκριμένη περιοχή. Γίνεται υπερπροσπάθεια από ανθρώπους και μηχανήματα της Περιφέρειας για να ανοίξει ο δρόμος όμως οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο μας. Τα μηχανήματα δεν μπορούν να “δουν” τον δρόμο».

«Είναι άγνωστο πότε θα μας επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες να ανοίξουμε τον δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής τόνισε ότι και στην προηγούμενη κακοκαιρία, χρειάστηκαν τρεις μέρες για τον απεγκλωβισμό τους.

Σε λευκό κλοιό παραμένουν τα Βίλια, όπου τα στενά είναι αποκλεισμένα από το χιόνι. Οι κεντρικοί δρόμοι πάντως είναι ανοιχτοί ενώ πρόβλημα υπάρχει και για στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνία.

Ορεινή Αχαΐα: Αποκλείστηκαν 12 άτομα στο Σουβάρδο

Παρέα 12 ατόμων θέλησε να κατέβει από το χωριό Σούβαρδο στην Ορεινή Αχαΐα, που παρέμενε αποκλεισμένο. Ωστόσο η διέλευση ήταν αδύνατη αφού το χιόνι έφθανε το μισό μέτρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24.news, αμέσως στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού και στο σημείο όπου είχαν εγκλωβιστεί οι εκδρομείς, κατέφθασαν εκχιονιστικά μηχανήματα και γκρέιτερ. Αφού άνοιξαν τον δρόμο, εκείνοι κατάφεραν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Πάτρα.

Προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης έχουν προκληθεί και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας, όπου παραμένει κλειστή η δασική οδός που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Προβλήματα στην Κρήτη

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους. Στον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του δήμου Χανίων και του δήμου Κισσάμου.

Στην Λεωφόρο Σούδας των Χανίων έπεσε μεγάλο δέντρο χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο ατύχημα και να κλείσει ο δρόμος ενώ στο παλιό λιμάνι των Χανίων και το λιμανάκι του Πλατανιά από τον υψηλό κυματισμό βυθίστηκαν μικρές βάρκες. Στο κέντρο των Χανίων από πτώση δέντρου προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε τρία άτομα από ΙΧ αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή του Σταλού , ενώ στην περιοχή της Κισάμου πυροσβέστες απομάκρυναν ζευγάρι ηλικιωμένων από κατοικία που πλημμύρισε.

Ο Ηφαιστίων προκάλεσε προβλήματα και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης” καθώς οι ριπές του ανέμου σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευτικές και καθιστούν δύσκολη την προσγείωση των αεροσκαφών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr, πτήση από την Αθήνα με προορισμό το Ηράκλειο το πρωί της Δευτέρας, δεν κατέστη δυνατό να προσγειωθεί καθώς τη στιγμή εκείνη οι ριπές του ανέμου έφταναν τους 40 κόμβους. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αφού προσπάθησε δύο, τρεις φορές να προσγειωθεί έκρινε ότι για λόγους ασφαλείας έπρεπε να επιστρέψει στο Ελ. Βενιζέλος.

Χιόνια σε Χίο και Λέσβο

Έντονη είναι η χιονόπτωση στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Παρόμοια κατάσταση στη Λέσβο, όπου χιονίζει από το πρωί στη δυτική πλευρά και στο νότιο τμήμα του νησιού γύρω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορεινών χωριών της Επαρχίας Πλωμαρίου. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου η κίνηση στο οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά με εξαίρεση στο τμήμα του δρόμου Αμπελικό – Πολιχνίτο όπου η κίνηση έχει διακοπεί προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος και να γίνει ρίψη άλατος. Επίσης από τους ισχυρούς ανέμους στην αγροτική περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική Λέσβο νωρίς το πρωί έπεσε κολώνα της ΔΕΗ η οποία όμως αποκαταστάθηκε άμεσα.

Αεροπλάνο επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη
Αεροπλάνο της Olympic Air που εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” προς τη Σάμο, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπρόσωπο της Fraport το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 11.05 το πρωί, ενώ 40 λεπτά λεπτά αργότερα ο κυβερνήτης του ζήτησε να διακοπεί η πτήση και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Το αεροπλάνο επέστρεψε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι επιβάτες του αεροσκάφους θα μεταβούν στη Σάμο με πτήση που θα πραγματοποιηθεί στις 13.50.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνήτης ζήτησε τη διακοπή της πτήσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που συνάντησε στη διαδρομή του.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περιορισμό των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν τον έντονο χαρακτήρα τους. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται. Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται ο προβλεπόμενος συνολικός υετός (βροχή / χιόνι) έως το βράδυ της Τρίτης 7/1, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα σημαντικότερα φαινόμενα.

Παράλληλα, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις που θα φτάνουν και τοπικά θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ.

Πηγή: ΑΠΕ/cretalive.gr/tempo24.news/ΕΡΤ/meteo.gr
ΦΩΤΟ: politischios.gr/ lesvospost.gr/tempo24.news/ Drones pilot club/meteoclub.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.