Quantcast
Κύκλοι ΥΠΕΝ: Μεγάλη έλλειψη στύλων του ΔΕΔΔΗΕ - enikonomia.gr
share

Κύκλοι ΥΠΕΝ: Μεγάλη έλλειψη στύλων του ΔΕΔΔΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλη έλλειψη στύλων έχει ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς διαθέτει 21.318 τεμάχια, ενώ οι ανάγκες, σύμφωνα με την εταιρεία, εκτιμώνται για φέτος σε 195.000.

Οξύ και επείγον χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόβλημα έλλειψης στύλων στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα και με διαφάνεια οι διαδικασίες προμήθειας νέων.

Το ΥΠΕΝ σημειώνει ακόμη ότι:

– Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών/φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα.

– Αιτίες της έλλειψης είναι η αυξημένη κατανάλωση από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ’ αυτών.

– Συνολικά οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

– Με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο Ν. 4643/2019 εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα. Στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.