Quantcast
Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας - enikonomia.gr
share

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθησή του ότι με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων, εξέφρασε μιλώντας στην αποψινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη νέα χρονιά, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ (David Burger).

Στην εκδήλωση, παρουσία και του προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο κ. Μπέργκερ ευχαρίστησε τη διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τη σκληρή δουλειά της, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε εμπορικό και επενδυτικό επίπεδο αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και πύλης προς τα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, είπε ότι ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και ο TAP “καταδεικνύουν τον αυξανόμενο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και εγγυητή της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης”, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ελληνικών περιφερειακών λιμανιών.

“Υπάρχει σημαντικό αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες”.

“Η ανανεωμένη παρουσία μας στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να αποδίδει οφέλη και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες συμμερίζονται την αισιοδοξία μας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στις επενδυτικές ανακοινώσεις της Pfizer και της Cisco”, σημείωσε, κάνοντας μνεία στην επιτυχημένη παρουσία αμερικανικών εταιρειών όπως η Deloitte και η Veltio στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην επιθυμία των αμερικανικών εταιρειών να αξιοποιήσουν τα εδώ πανεπιστήμια και το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Μπέργκερ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την ηγεσία που επέδειξε στο “ξεκλείδωμα” των οικονομικών σχέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και στη βοήθεια προς τους βόρειους γείτονες σε ό,τι αφορά την πρόοδό τους στην πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. “Αυτές οι προσπάθειες επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και υπογραμμίζουν την αξία της Θεσσαλονίκης ως μια διεθνή πύλη σε μια μεγαλύτερη αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Το 2020 να είναι για τη χώρα μας η χρονιά της Ελλάδας” ευχήθηκε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, στον σύντομο χαιρετισμό του στην αποψινή δεξίωση.

“Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η Ελλάδα αλλάζει σελίδα”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες μας έχουν πολλά πράγματα να υλοποιήσουν από κοινού “προκειμένου να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη”.

Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος για την προώθηση των επενδύσεων και χαρακτήρισε “πολύτιμο φίλο και σύμμαχο” τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ευχήθηκε, δε, το 2020 να είναι ένα έτος “μέγιστης ανάπτυξης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα”.

Την ανάγκη σε αυτή τη “νέα σελίδα” που έχει ανοίξει για την Ελλάδα να συνεχιστεί η στενή σχέση συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Είμαστε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτα ταυτισμένοι με την επιλογή της στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων προκειμένου σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να είναι ακόμα πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε. Ευχαρίστησε, δε, και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ για την αγαστή συνεργασία.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.