Quantcast
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί αλλά θα προετοιμαστεί για τη δεύτερη φορά - Τι είπε για το όνομα - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί αλλά θα προετοιμαστεί για τη δεύτερη φορά – Τι είπε για το όνομα – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Ως μία ιστορική και συμβολική συνεδρίαση, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το κόμμα «δεν θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλείψεις της πρώτης φοράς Αριστερά». Και θα το κάνει αυτό, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ακριβώς επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά. Θα κοιτάξουμε κατάματα τις αδυναμίες και τις δυσκολίες».

Στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο κείμενο του απολογισμού, σημειώνοντας ότι εκκινεί από το 2012 και την πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση «απέναντι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος», διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 «και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από τον Σεπτέμβρη του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του ‘19».

Όπως υπογράμμισε, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό», συμπλήρωσε.

Δεν πρόκειται ούτε για ενδοσκόπηση, ούτε για αυτομαστίγωμα, ούτε για μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά -τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας – «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζομένους, τους Αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Μάλιστα, έστρεψε τα βέλη του κατά των δυνάμεων που «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη». «Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαίνεται πολύ πιο σύντομα απ’ όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της», είπε και σχολίασε ότι «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε, μέσα από αυτήν τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στην πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη Δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». «Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας», πρόσθεσε.

Τι είπε για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον κόσμο. «Δεν πρέπει αυτός ο κόσμος να αισθανθεί ότι ο τίτλος του κόμματος που αγαπά και ψηφίζει τόσα χρόνια, περιλαμβάνει και τις δικές του ανησυχίες; Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει αντίρρηση σε αυτό. Όπως άλλωστε δεν υπήρξε και παλιότερα, όταν είχε επιχειρηθεί ξανά κάτι παρόμοιο», είπε.

Γι’ αυτό, εξέφρασε την πίστη του ότι σήμερα πρέπει να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση από την ΚΕ, «ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, θα μπορούσε να ζητηθεί και η γνώμη των μελών για το ζήτημα αυτό, ωστόσο, αυτό θα είχε νόημα μόνο ανά αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του “ανέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και κατάφερε να την οδηγήσει στην έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Και αυτό είναι ιστορικό δεδομένο. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει” και επεσήμανε: “Με τις παρεμβάσεις μας, ανακούφισαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Από την Υγεία, με την ένταξη 2,5 εκατ. πολιτών στο σύστημα, μέχρι την οικοδόμηση μιας ισχυρής προνοιακής πολιτικής και από τα κοινωνικά μερίσματα μέχρι τις παρεμβάσεις κόντρα στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Καταφέραμε να κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015: Να εφαρμόσουμε στα διάκενα του Μνημονίου ένα παράλληλο πρόγραμμα που τελικά κράτησε όρθια την κοινωνία”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι: “Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι γιατί δεν κουκουλώσαμε & δεν αποκρύψαμε τις βρώμικες πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος: Από τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις μικρότερες εστίες διαφθοράς του βαθέος κράτους. Δεν συμβιβαστήκαμε, δεν σιωπήσαμε, δεν αδρανήσαμε. Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας, για τη σύγκρουσή μας με τη διαπλοκή και την ολιγαρχία. Με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη προσπάθειά μας να βάλουμε κανόνες παντού. Αλλά και πέρα από την οικονομική και κοινωνική πολιτική, μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι για την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού, για τα μέτρα διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων.”.

Σημείωσε επιπλέον: “Η Αριστερά δεν θέλει την εξουσία για την εξουσία αλλά για να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής των πολλών. Για να προχωρήσει αναγκαίους μετασχηματισμούς στη κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης” και υπογράμμισε πως “Ο ανοιχτός διάλογος είναι αναγκαίος για να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος. Είναι αναγκαίος για να δώσουμε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα & για να γίνουμε καλύτεροι, ώστε το κόμμα μας να είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας ξανά”.

Τόνισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και σήμερα, σε άλλες συνθήκες από ό,τι χθες, η μεγάλη ελπίδα κοινωνικής αντίστασης και πολιτικής αλλαγής. Χάρη στην ψήφο του ελληνικού λαού, είμαστε η κύρια δύναμη της μεγάλης αριστερής προοδευτικής, δημοκρατικής, παράταξης. Πρέπει ο κόσμος που μας εμπιστεύτηκε, ο κόσμος που μας στήριξε και στηρίχτηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει και ο ίδιος οργανικό μας κομμάτι. Να αναδιαμορφώσει, να συμμετάσχει, να έχει λόγο και δύναμη σε αυτό που τον αφορά: Η πορεία μας, οι στόχοι μας, ο προσανατολισμός μας. Θέλουμε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, ένα κόμμα των κοινωνικών ριζωμάτων και των ριζοσπαστικών πολιτικών αξιών και στόχων. Το κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά. Είναι ιστορική αναγκαιότητα και υποχρέωσή μας απέναντι στο αριστερό και προοδευτικό κίνημα και στις ανάγκες της κοινωνίας” επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων.

Επίσης, έθεσε ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή και αφορούν στο αύριο, όπως πώς θα καταφέρει η Αριστερά τη δεύτερη φορά, κερδίζοντας τις εκλογές να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων ή των υπουργείων αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας αλλά και “πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας την ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων και άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας”.

“Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε σύντροφοι, αν θέλουμε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρακτικό αποτέλεσμα επωφελές για την επόμενη μέρα, όλη αυτή η σπουδαία διαδικασία του απολογισμού. Πρώτον γιατί η Αριστερά δε θέλει την εξουσία για την εξουσία. Αλλά για να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής των πολλών. Για να προχωρήσει αναγκαίους μετασχηματισμούς στη κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και, δεύτερον, γιατί τη δεύτερη φορά δε θα υπάρχει δικαιολογία, καμία. Ούτε δεν ήξερα, ούτε δεν υπολόγισα. Τώρα τα ξέρουμε όλα” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.