Quantcast
Γεννηματά: Προτείνει Διακομματική Επιτροπή για την προστασία της πρώτης κατοικίας - enikonomia.gr
share

Γεννηματά: Προτείνει Διακομματική Επιτροπή για την προστασία της πρώτης κατοικίας

δημοσιεύτηκε:

Τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Δικαίου των Φυσικών Προσώπων προτείνει, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Στην επιστολή της, την οποία απευθύνει και στους επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η κ. Γεννηματά υπενθυμίζει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας εισήχθη με τον νόμο 3869/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «κάλυψε για πρώτη φορά ένα κενό που υπήρχε στο δίκαιο της χώρας μας και η Πολιτεία απέκτησε ένα θεμελιώδες εργαλείο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών». Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτός ο νόμος, «αφού αλλοιώθηκε στα βασικά του χαρακτηριστικά με συνεχείς τροποποιήσεις, οδηγήθηκε σε απαξίωση».

Συνέπεια αυτής της λανθασμένης πολιτικής επιλογής ήταν να οδηγούνται σήμερα χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες σε απόγνωση και αδιέξοδο, καθώς τα δάνειά τους μεταβιβάζονται σε funds, δεν υφίσταται αποτελεσματικό σύστημα διαμεσολάβησης που να αξιολογεί τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων που προτείνονται από τις τράπεζες, ενώ «κινδυνεύουν να στερηθούν την πρώτη κατοικία τους, χωρίς να υπάρχει στη διάθεσή τους μετά από την 1η Μαΐου κάποιο μέσο προσφυγής για την προστασία της και την οριστική ρύθμιση του δανείου, όπως η δικαστική απόφαση».

Αναφερόμενη στην ανάγκη μίας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η κ. Γεννηματά τονίζει ότι αυτή πρέπει να αποτελεί «προϊόν διαλόγου και συναπόφασης όλων των πτερύγων του ελληνικού Κοινοβουλίου, με τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων, ώστε να οδηγηθούμε τελικά σε μία βιώσιμη πρόταση που θα αποτρέπει την εκδήλωση άδικων και ακραίων καταστάσεων».

Μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι το έργο της Διακομματικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανόμενης της διαβούλευσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.