Quantcast
Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - enikonomia.gr
share

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

δημοσιεύτηκε:

Στις Βρυξέλλες θα είναι σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Σημειώνεται ότι, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ το οποίο καθορίζει τα όρια για τις δαπάνες της ΕΕ για την περίοδο 7 ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες της ΕΕ αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνεται με το ΠΔΠ.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή πρότασης για νέο κανονισμό ΠΔΠ. Η πρόταση της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου, όπου διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν τη συμφωνία: απαιτείται ομοφωνία για την επίτευξη συμφωνίας. Όταν το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση του, λαμβάνει πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συνέρχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.