Quantcast
Ο Ερντογάν άναψε το "φυτίλι" του μεταναστευτικού: Πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 300 πρόσφυγες - enikonomia.gr
share

Ο Ερντογάν άναψε το “φυτίλι” του μεταναστευτικού: Πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 300 πρόσφυγες

δημοσιεύτηκε:

“Φωτιά” στο μεταναστευτικό βάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το δημοσίευμα του Reuters και τη δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ της Συρίας να φτάνουν στην Ευρώπη περίπου 300 πρόσφυγες- μετανάστες πέρασαν περπατώντας τη συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το CNN Turk, όταν τους ρωτούσαν πού πηγαίνουν, απαντούσαν στην Ελλάδα και όσοι πέρασαν προέρχονταν από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μαρόκο.


Ανοίγει τα σύνορα η Τουρκία

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters από την Άγκυρα, το οποίο επικαλείται ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, η Τουρκία αποφάσισε να μην εμποδίζει πλέον Σύρουςπρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη δια ξηράς και θαλάσσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από το Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν.

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχία Χατάι της Τουρκίας έδωσε νεότερο απολογισμό του χθεσινού αεροπορικού βομβαρδισμού για τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.