Quantcast
Berenberg: Η ύφεση Τσίπρα χτυπάει την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Berenberg: Η ύφεση Τσίπρα χτυπάει την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με το τελευταίο σημείωμα της τράπεζας Berenberg, στην Ελλάδα υπάρχει ένα φαινόμενο που φέρει την κωδική ονομασία «Tsipras recession» (ύφεση Τσίπρα).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Χόλγκερ Σμίντλινγκ, ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί ευθέως για την κατάσταση στην οποία έχει περιλέθει η ελληνική οικονομία.

Με σημείωμά του προς τους επενδυτές, ο αναλυτής επισημαίνει πως «τα λίγα πολιτικά λάθη κοστίζουν περισσότερα από την εξάλειψη της διεθνούς εμπιστοσύνης».

«Το γεγονός πως η λαϊκιστική αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους διεθνείς πιστωτές συνιστά ένα από τα μικρότερα προβλήματα της Ελλάδας» εξηγεί εν συνεχεία.

Το χειρότερο όλων, συμπληρώνει ο Holger Schmieding, είναι επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως υπερθεματίζει η Berenberg Bank, οι εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες ανέρχονται στα 55 δισ. ευρώ, κατά το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου. Πρόκειται για ποσό, ίσο με το 30% του συνολικού ετήσιου ΑΕΠ!

«Η διαρκής διαρροή κεφαλαίων έχει εν μέρει παραλύσει το τραπεζικό σύστημα, εξαναγκάζοντας την ΕΚΤ να παρέχει μία σταθερή γραμμή ζωής προς τις ελληνικές τράπεζες» καταλήγει ο Holger Schmieding.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.