Quantcast
Βαρουφάκης: 7+1 μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης για την ύφεση - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: 7+1 μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης για την ύφεση

δημοσιεύτηκε:

Οκτώ μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης για την ύφεση που θα κλιμακωθεί φέτος με δεδομένη και την επιδημική κρίση του κορονοϊού στη χώρα μας πρότεινε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο “Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας-Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας”, «Το ΜέΡΑ25 προτείνει την άμεση μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% -δηλαδή, μια τονωτική δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ» και υπογράμμισε ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να κατανεμηθούν, ως εξής:

«-Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των 120.000 ευρώ ετησίως). Δημοσιονομικό κόστος=510 εκατ. ευρώ

-Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο). Δημοσιονομικό κόστος=300 εκατ. ευρώ.

-Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (220 εκατ. ευρώ), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (100 εκατ. ευρώ), δομικές υποδομές υγείας (200 εκατ. ευρώ). Δημοσιονομικό κόστος=520 εκατ. ευρώ.

-Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) -κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας- και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών. Δημοσιονομικό κόστος=10 εκατ. ευρώ.

-Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020. Δημοσιονομικό κόστος=800 εκατ. ευρώ.

-Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά 300 ευρώ μηνιαίως. Δημοσιονομικό κόστος=720 εκατ. ευρώ.

-Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία. Δημοσιονομικό κόστος=210 εκατ. ευρώ.

-Μέτρο+1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά 530 εκατ. ευρώ».

Ο κ.Βαρουφάκης επισήμανε πως «αθροιστικά, το κόστος των 7+1 μέτρων ισούται με 3,6 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ -ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.