Quantcast
Κορονοϊός: Αντιδράσεις για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών - Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Αντιδράσεις για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών – Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας

δημοσιεύτηκε:

Αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα, λόγω κορονοϊού, οι οικότροφοι σε αρκετές πόλεις της χώρας. Πριν από λίγο το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, με οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των εστιών. “Σύμφωνα με τη γενικότερη στρατηγική έναντι της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, με την με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21.3.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄956), μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ, επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής από τις 25.3.2020 έως και 10.4.2020.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα συναρμόδια Υπουργεία, συμπεριλήφθηκε στην με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22.03.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄987), η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή. Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, έχει ήδη εκδώσει οδηγίες εφαρμογής των εν λόγω νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις διοικήσεις των ΑΕΙ με σκοπό την άμεση υλοποίηση τους” σημειώνει το υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε τις οδηγίες σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εστιών των Α.Ε.Ι.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΠΑ

“Ως Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους: • Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης

• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ) • Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση

• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ) Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση.

Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.

Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΠΑ έχουν κάνει μόνο μία απολύμανση για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει μόνο 2 αντισηπτικά χωρίς κιόλας να ανανεώνεται το υγρό. Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Πραγματικός εχθρός είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια που έχουν οδηγήσει στη μη πρόσβαση του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, όπως επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και χωριά. Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για όσους έχουν ήδη φύγει από τις εξαγγελίες της, θέτοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους κοντινούς τους. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία!

Απαιτούμε:

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.

• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή. • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει. • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ). • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκής υπηρεσίες περίθαλψης. Αποφασίζουμε: Δεν φεύγουμε από την εστία. Καλούμε σε Γενική Συνέλευση το ΣύλλογοΤρίτη 24/3 στις 12.00 στην εστία με εκπρόσωπο από την πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ”

Ανακοίνωση Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής

“Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής είναι δύσκολη. Χθες πληροφορηθήκαμε περί των νέων μέτρων της κυβέρνησης. Αρχικά, αποφασίζεται να εκκενωθούν οι εστίες μέχρι την Τετάρτη. Αυτό συνεπάγεται τα εξής: Φοιτητές που είναι από ευπαθείς ομάδες ή φοιτητές που έχουν μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες, φοιτητές που εργάζονται (βλέπε σε τεικαγούει, σε ντελίβερι, ενώ παράλληλα κάνουν μεταπτυχιακό), φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γυρίσουν σπίτι τους και φοιτητές από προγράμματα Erasmus θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να αφήσουν τα δωμάτια τους και να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Το παραπάνω μπορεί να σημαίνει υγειονομική βόμβα, απολύσεις, ακόμα και αδυναμία ταξιδιού λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή λόγω των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κάτι το οποίο θέλουμε να καταστήσουμε ξεκάθαρο είναι πως όσοι από εμάς μπορούσαμε να γυρίσουμε σπίτι μας, το κάναμε μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων περί αναστολής της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Έχοντας άλλωστε και επίγνωση του γεγονότος ότι τα μέτρα της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα κρίνονται στο ελάχιστο ανεπαρκή για να περιορίσουν την εξάπλωση του ίου, καθώς μπαίνει η χώρα σε καραντίνα τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται μαζικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων.

Έτσι οι φοιτητές, θορυβηθήκαμε και προχωρήσαμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση χθες το βράδυ (στην οποία υπήρξε απόλυτη συμμετοχή όσων διαμένουν την προκειμένη στιγμή στην εστία), για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την παραπάνω κατάσταση .Η απόφαση που πήραμε έπειτα από έναν ήρεμο και παραγωγικό διάλογο στο πλαίσιο της ΓΣ, που εξέτασε ενδελεχώς και πάνω από όλα με αίσθημα ευθύνης την κατάσταση που δημιουργεί η εν ενεργεία πανδημία, ήταν να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία στις πρυτανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να πάρουμε μια απάντηση ή έστω τοποθέτηση που να δείχνει το παράλογο της εν προκειμένω απόφασης και να προτρέπει σε μια λύση προς το συμφέρον των φοιτητών του συλλόγου μας, και γενικά όλων των φοιτητών σε όλη την χώρα.

Στην σημερινή κινητοποίηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια στάση αγνής αδιαφορίας σε βαθμό προκλητικότητας. Ο πρύτανης εναντιώθηκε ευθέως στα αιτήματα μας, και επικαλούμενος την ιδιότητα του ως γιατρός και παρά την ενημέρωση και προτροπή των τελευταίων εβδομάδων να μείνουμε σπίτι, αυτός μας ανέφερε κατά λέξη ότι «καλύτερα να φύγετέ είναι πιο ασφαλές», πράγμα το οποίο πέραν του ότι είναι αντιεπιστημονικό είναι και εν δυνάμει επικίνδυνο καθώς θέτει εμάς και τους γύρω μας σε κίνδυνο. Στην ερώτηση του κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές και για την υγεία των συγγενών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η απάντηση πάλι ήταν ακριβώς η ίδια. Σε αντίστοιχα μήκη κινήθηκαν οι πρυτανικές αρχές όσον αφορά την αδυναμία μας να φύγουμε, αμφισβητώντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, καθώς όπως φαίνεται «δεν το έχουμε όλοι/ες ανάγκη». Εν κατά κλειδί, για πολλοστή φορά οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αρνούμενες πεισματικά να συνομιλήσουν με το υπουργείο, λέγοντας μας να το λύσουμε μόνοι μας. Αυτό μαζί με ορισμένα ακόμα ευχολόγια ήταν η εν τέλει απόφαση των πρυτανικών αρχών. Κρίνουμε αχρείαστο να εξηγήσουμε το γιατί η παραπάνω απόφαση δεν μας καλύπτει.

Η απόφαση της κυβέρνησης μας θέτει σε οριακή κατάσταση. Μας αφαιρεί την δυνατότητα να περάσουμε αυτές τις κρίσιμες μέρες σε πλαίσιο αλληλεγγύης με τους συμφοιτητές μας που δεν έχουν τα απαραίτητα. Μας αναγκάζει σε απόλυση από την δουλειά μας, ενδεχόμενο για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα αξιόλογο υποστηρικτικό προς τους εργαζομένους μέτρο. Θέτει σε κίνδυνο την προσωπική μας υγεία, θέτει όμως σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των γονιών και παππούδων μας, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το κατά πόσο έχουμε των ιό, ενώ το ταξίδι μας εκθέτει εκ νέου στον κίνδυνο να γίνουμε φορείς. Μας βάζει σε μια αδύνατη πραγματικότητα όπου δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα διαμείνουμε έπειτα του πέρας της Τετάρτης, καθώς κάποιοι από μας είτε δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να γυρίσουμε στην οικεία μας, είτε για λόγους πρόληψης (εφόσον έχουν συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) ή άλλους λόγους δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης ή επιστροφής.

Μέσα σε όλο αυτό το ντελίριο, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε υποτυπώδη μέτρα δυσανάλογα των αναγκών μας, προβλέποντας την διαμονή σε ξενοδοχεία μόνο φοιτητών που πληρούν μερικές πολύ περιορισμένες προϋποθέσεις”.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΜΠ

“Οι εστιακοί φοιτητές των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από αυτούς deliverάδες και εργαζόμενοι στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους? Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας? Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει? Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα? Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

· Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

· Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

· Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ

· Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

· Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

· Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).

· Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ).

Προχωράμε σε :

· Δημοσίευση της απόφασης σε όλα τα ΜΜΕ

· Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΜΠ δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.

· Απαιτούμε συνάντηση του ΔΣ με την διοίκηση του ΕΜΠ για να μεταφέρουμε τα δίκαια αιτήματα μας”.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι εστιακοί φοιτητές των εστιών Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτοί είναι που επιλέγει να αφήσει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ ακριβώς επειδή δε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ενδεχομένως έχουν ελαφρά συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως εύφορο πιο ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Τακτική απολύμανση όλων των κτιρίων! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.