Quantcast
Εστίαση: Σενάριο να ανοίξουν νωρίτερα εστιατόρια, καφέ και μπαρ - Πότε θα αποφασιστεί - enikonomia.gr
share

Εστίαση: Σενάριο να ανοίξουν νωρίτερα εστιατόρια, καφέ και μπαρ – Πότε θα αποφασιστεί

δημοσιεύτηκε:


Την 1η Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν οι επιχειρήσεις στην εστίαση, ωστόσο εξετάζεται να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαίου, εάν υπάρξει θετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. “Έχουμε συνεχείς συσκέψεις για να εξετάσουμε όλα τα πιθανά σενάρια. Τα πρώτα πραγματικά στοιχεία για το πώς πηγαίνει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας μας όσον αφορά την επιδημία, θα τα έχουμε Πέμπτη βράδυ” ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ.
“Θα μετρήσουμε τότε πώς πάνε τα κρούσματα. Αν παραμένουμε πολύ χαμηλά όπως είμαστε τώρα και είναι η επιδημία υπό έλεγχο, θα μπορούμε να συζητήσουμε για ταχύτερο άνοιγμα, αν έχουμε έστω και μια μικρή αύξηση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί” πρόσθεσε, αναφερόμενος στο άνοιγμα εστιατορίων και καφέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα θα ληφθούν 18 με 20 Μαΐου με βάση τις οδηγίες της επιτροπής.
Η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα που θα αυξήσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς όμως να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζεται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων ανάλογα με τη διαρρύθμιση, δεν θα ισχύει το όριο των 4 ατόμων για οικογένειες με περισσότερα άτομα ενώ τραπέζια θα υπάρχουν και στους εσωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός από παράθυρα και πόρτες. Ήδη οι δήμοι της χωράς έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερων εξωτερικών χώρων λόγω των εκτάκτων αναγκών. Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος του ΥΠΑΝ είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με δυναμικότητα 80%.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο κεντρικό δελτίο του Star. Οι ρυθμίσεις, τις οποίες επεξεργάσθηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, θα περιλαμβάνονται στην κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πιθανότατα την Τετάρτη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%. Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους, σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ότι πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1.80 m για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.