Quantcast
Πώς αποκωδικοποιείται η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Τα τέσσερα μηνύματα της πρώτης ΑΟΖ - enikonomia.gr
share

Πώς αποκωδικοποιείται η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας – Τα τέσσερα μηνύματα της πρώτης ΑΟΖ

δημοσιεύτηκε:

Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο μίλησαν για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία όσον αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Τέσσερα είναι τα βασικά μηνύματα που εκπέμπονται ήδη από τις υπογραφές, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

1. Νησιά με υφαλοκρηπίδα. Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας. Καταρρίπτει δε, τον ισχυρισμό της Άγκυρας περί του αντιθέτου, στον οποίο στηρίχθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο επιχειρείται να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των τουρκικών μεθοδεύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο επανεβεβαιώνει και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών.
2. Νέες συμφωνίες. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αποδεικνύει ότι απαντά στην τουρκική προκλητικότητα, επιμένοντας στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και υπογράφει συμφωνίες που συνάδουν με αυτό, θωρακίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Δηλώνει ακόμη ξεκάθαρα την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε συνομιλίες και συμφωνίες και με άλλα κράτη που έχει θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο παρά τις προσπάθειες σφετερισμού από την Άγκυρα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
3. Όχι μονομερείς ενέργειες. Ακυρώνει στην πράξη τις μονομερείς ενέργειες, αποδεικνύοντας μέσω της σύναψης τέτοιων συμφωνιών ότι πράξεις όπως η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των εμπλεκόμενων μερών δεν μπορούν να παραγάγουν έννομα αποτελέσματα. Η ελληνοϊταλική ΑΟΖ εμμέσως αντικρούει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες για τα νησιά, αλλά και επειδή μια μελλοντική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης θα πρέπει να ακολουθεί την οριογραμμή της ελληνοϊταλικής ΑΟΖ, η οποία οδηγεί σε άλλη θαλάσσια ζώνη από εκείνη που χαράχθηκε από την εμπρηστική συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ.
4. Δικαίωμα τα 12 μίλια. Παράλληλα, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε.Ε., με την οποία Αθήνα και Ρώμη ζητούν τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής, έτσι ώστε όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ναυτικά μίλια να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 μιλίων. Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα διατηρεί και τονίζει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, δικαίωμα που σαφώς αναγνωρίζεται από την Ιταλία


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.